Mr Zonneman heeft geconcludeerd dat Surinaamse artiesten hun talent moeten omzetten in een bedrijf in plaats van het te zien als een informele bezigheid. Zijn organisatie, die meer wil betekenen voor Surinaamse artiesten dan alleen optredens in het buitenland organiseren, wil ook andere projecten uitvoeren met deze groep.
Hij is begonnen met het bijhouden van een Database Systeem van Surinaamse Artiesten (DUSA), waarbij muzikanten zich kunnen aanmelden om zich te registreren bij zijn organisatie, een artiestenbureau. Door de registratie hebben we een overzicht van alle artiesten in het land. Een aantal artiesten heeft zich al geregistreerd, maar er zijn er nog meer die zich moeten aanmelden. De registratie is kosteloos.
“Niet omdat ze ons iets verschuldigd zijn of iets terug moeten doen, maar zodat wij een overzicht hebben als we een artiest nodig hebben voor een project. Dan hoeven we niet te zoeken. We willen gewoon onze eigen gegevens hebben van artiesten in Suriname, zodat we ons sterk kunnen maken voor de groep in het buitenland. We zijn ook nog een klein team, maar we hebben projecten die we uitvoeren,” geeft de DUSA-manager aan.
Hij vertelt verder dat hij samen met buitenlandse organisaties de projecten uitvoert. Voor Mr Zonneman is het goed dat elke artiest een keer op het podium staat in het buitenland. Hiermee doen ze ervaring op door te zien hoe artiesten te werk gaan in het buitenland. Het is daarom belangrijk om met een producer te werken. Een groot deel van de Surinaamse artiesten werkt niet met een manager, geeft Mr Zonneman aan.
“Het moet niet zo zijn dat wanneer een organisatie een artiest nodig heeft, die direct bereikbaar is. Laat dat via zijn manager gaan. Op deze manier komen zij professioneler over, en dat is wat de Surinaamse artiesten missen: professionaliteit. Dat zijn zaken waar wij aan willen werken en hen bewust van willen maken,” deelt Mr Zonneman mee.
Voor nu staan er meer dan honderd artiesten geregistreerd bij DUSA. De organisatie is hiermee begonnen in 2022 en wil doorgaan. Suriname heeft heel veel talent, maar door het gebrek aan communicatie en professionaliteit zijn ze niet altijd te bereiken, en dat speelt ook een rol.
De afgelopen periode zijn er projecten geweest zoals het Nickerie Food Festival en het ‘Tapjari festival’ op het Onafhankelijkheidsplein van het afgelopen jaar, dat de organisatie samen met het Kabinet van de President heeft uitgevoerd. Dit zijn allemaal succesvolle projecten geweest, deelt Mr Zonneman mee.
“Ons eerste project was met de artiest ‘Otje man’, die direct na covid-19 naar Nederland werd gehaald, en we zijn elk jaar doorgegaan. We zijn nog bezig met gesprekken voeren met de organisatie van het Kwakoefestival, omdat zij op dit festival een masterclass willen doen met Surinaamse artiesten, en dat wordt een groot succes,” weet Mr Zonneman nu al.
Zelf is Mr Zonneman al langer dan tien jaar bezig in de showbizzwereld. De afgelopen jaren heeft hij ervoor gekozen om meer te doen in deze sector. Er zijn veel mogelijkheden om veel te doen voor de artiesten, vooral in Nederland, voegt hij eraan toe.
“Ons focuspunt is niet alleen het halen, maar meer om samen projecten te doen met de artiesten. De projecten die door DUSA worden uitgevoerd, hebben een uitwisselingskarakter tussen beide landen om van elkaar te leren en te zien hoe het in Nederland gebeurt. Wat ze daar hebben geleerd en gezien moeten ze ook in Suriname kunnen toepassen wanneer ze terug zijn naar hun land.”
Momenteel wordt er een project uitgevoerd met de kaseko-zangeres Marcha Djoe samen met Oela’s event, die een optreden had in Nederland en dat was succesvol. Ze trekt door naar België en Frankrijk. Er zijn veel mogelijkheden voor samenwerkingen in het buitenland voor artiesten, maar ze moeten er zelf wat aan doen door te gaan presteren om zo ver te komen.
Het is nog niet bekend welke artiest de volgende zal zijn, er worden al wel gesprekken gevoerd, maar dat blijft nog een geheim, geeft Mr Zonneman aan.