Jason ‘Eduwaiti’ Eduard is een Saamaka man, wiens familie afkomstig is uit het dorp Futunakaba. Hij is geboren in Paramaribo op 3 juli 1989. Zijn ouders waren George Eduard en Vera Eduard-Adose. Het gezin bestond verder uit broer Jered en zussen Melaika en Verginia. Eduwaiti is getrouwd met Louise en samen hebben ze een zoon genaamd Mikaili. De Nederlandse naam Eduard kent de Engelse versie Edwards; de Spaanse Eduardo en de Saamaka benaming Eduwaiti.
Het verhaal van jazzmuzikant Eduwaiti begint bij Futunakaba, een christelijk dorp in Sipaliwini aan de Boven-Suriname, gesticht door Paulus Anake. Alles in het dorp is gericht op keiki en nogmaals keiki, namelijk kerk en daarmee het christendom. De band Gado a fesi (God Before Us) werd opgericht om het evangelie te verkondigen middels muziek en zang in het Saramaccaans. Deze formatie heeft de Saramaccaanse gospelmuziek ontwikkeld.
De bandleden waren Eduwaiti’s vader, ooms en tantes. Eduwaiti’s inspiratie begint hier, want muziek van de Saamaka bestaat uit zang en percussie en bij Gadu a fesi werden ook andere instrumenten gebruikt zoals de gitaar en de basgitaar. Iedereen van Futunakaba is muzikaal aangelegd en velen kunnen de gitaar bespelen. Eduwaiti’s heeft zijn talent van zijn vader, echter was hij verkocht toen hij eens zag hoe zijn tante Edna Eduard de gitaar bespeelde.
Eduwaiti heeft voor het basisonderwijs de St. Wilhelmusschool bezocht. Hij en zijn broer kregen muziekles van juffrouw Yfna. De jongens waren heel goed in muziek en hadden al gauw door dat dit later iets voor hen zou gaan betekenen. Tijdens zijn zoektocht heeft Eduwaiti verschillende dingen geprobeerd.
Hij vindt ICT spannend, hij heeft er de skills voor en het komt van pas bij het produceren, componeren en arrangeren. Hij had zich opgegeven voor een ICT-programma in Zuid-Afrika, maar werd helaas niet geselecteerd. Eduwaiti heeft enige tijd ook computers mogen herstellen. Hij is ook tuinman en bouwakker geweest en arbeider bij een carwash.
Eduwaiti ontmoette in 2006 Gerold Yngard, die hem de kans gaf om deel uit te maken van Changes, de house band van Cultureel Centrum Suriname (CCS). Yngard is oprichter en manager geweest. Via Yngard kwam Eduwaiti in contact met Eddy Veldman, die bij hem de passie voor muziek als beroep heeft aangewakkerd. Eduwaiti heeft in 2008 als 19-jarige onder de bezielende leiding van Veldman workshops gevolgd van Sranan legends.
Eduwaiti: “Als je Eddy Veldman tegenkomt, gaat er muzikaal iets in je branden.” 2008 was ook het jaar waarin hij de kans kreeg om via de CCS Volksmuziekschool – ook wel bekend als de Effendi Ketwaru Volksmuziekschool- mee te doen aan een workshop in Nederland, en wel samen met Eddy Veldman, Wolf Martini, Glenn Gaddum sr. en Glenn Gaddum jr.
Daar heeft hij andere jongeren ontmoet die van muziek leven, wat ook het streven van Eduwaiti was, net zoals hij dat had gezien bij Eddy Veldman en zijn nieuwe contacten. In Nederland hoorde hij over het conservatorium; de plek voor musici om zich te laten scholen tot volwaardige professionals.
Terug in Suriname begon hij zich in te zetten om het conservatorium in Nederland te kunnen bezoeken; in die periode bestond zo’n opleiding niet in Suriname. Echter ging het niet zo gemakkelijk. Eduwaiti had 40.000 euro als borg nodig om in Nederland te kunnen studeren. Dat was een grote opgave, maar hij bleef geloven.
In 2010 besloot hij zelfstandig te gaan wonen en zich tevens te beraden of hij in Suriname echt van muziek kon leven. En toen gebeurde het onverwachte: samen met Albert Arens en Ramon Williams lukte het een conservatorium te starten in Suriname, waar Eduwaiti zich meteen inschreef.
Het Conservatorium Suriname begon heel klein: een lokaal met slechts een piano. Eduwaiti kon gelijk starten met het waarmaken van zijn droom om musicus van beroep te worden. Hij begon zijn studie in 2011 en in 2017 mocht hij als eerste jazzbassist afstuderen. Op het conservatorium kwam hij erachter dat een muzikant een muziekondernemer is en dat er veel meer komt bijkijken dan alleen maar muziek.
Eduwaiti heeft geweldige docenten gehad zoals Stanley Noordpool, Pablo Nahar, Ramon Williams, Albert Arens, Gregory Kranenburg, Radjesh Gopal, Ernie Wolf, Alida Neslo en Shailendra Madarie. Hij slaagde in 2017 met een 9 aan het Conservatorium Suriname en draagt hiermee de titel Bachelor of Music.
Eduwaiti is vanaf 2010 musicus van beroep. Hij heeft veel ondersteuning gekregen van Surinamers en op alle grote podia in Suriname opgetreden met Surinaamse artiesten. Ook heeft hij vele optredens gedaan op internationale podia, te weten: Aruba, China, Curaçao, Frankrijk, Nederland, Peru en Trinidad. Zijn grootste ervaring was op de World Expo Dubai, waar hij letterlijk de wereld heeft mogen ervaren op één plek. Eduwaiti heeft in 2017 de Radio ABC Touch of Jazz Award 2017 award ontvangen voor Most Creative Artist & Best Song.
Tevens is hij in 2018 door de president van Suriname geridderd in de Ere-Orde van de Palm. Eduwaiti is momenteel ook docent aan het Conservatorium Suriname en op de Effendi Ketwaru Volksmuziekschool, met zijn vrouw als directrice. Zij doel is om de wereld te bereiken en meer internationale successen te boeken, als de jongen uit Futunakaba.
Eduwaiti heeft zijn verhaal verteld tijdens de eerste editie van Theatercafé op 6 mei in Theater Thalia. De activiteit wordt georganiseerd door HB Media in samenwerking met Theater Thalia. Het doel van dit evenement is om een podium te bieden en daarmee meer bekendheid te geven aan talent in Suriname.
Het publiek maakt dan kennis met de artiest, die zijn/haar verhaal middels vertelling en musiceren overbrengt. De volgende editie van Theatercafé is op op zaterdag 15 juli 2023. Eduwaiti treedt vandaag weer op in Theater Thalia, samen met andere artiesten tijdens de theatershow ‘t is FF leuk!