Onderzoekers van de Amerikaanse Senaatscommissie die belast is met het dossier rond het Boeing 737 MAX-probleem vliegtuig, claimen dat de vliegtuigfabrikant en toezichthouder FAA piloten voorafgaand aan simulator tests tegen de regels in geïnstrueerd hebben. Dat deden ze om zeker te zijn van een bepaalde uitkomst en het toestel weer zo snel mogelijk in de lucht te krijgen, zo melden verschillende media.
De Senaatscommissie komt tot die conclusie na interviews met klokkenluiders en getuigenverklaringen van FAA-leden. Uit de tests met de simulator moest blijken hoe snel piloten op softwareproblemen zouden reageren. De testpiloten zouden door Boeing en de FAA op “ongepaste wijze” zijn gecoacht.
De instructies zouden bovendien onderdeel zijn van een doelbewuste poging om belangrijke informatie over de mogelijke oorzaken van de twee crashes met het toestel te verhullen. In oktober 2018 crashte een 737 MAX van Lion Air en in maart 2019 een toestel van Ethiopian Airlines. Hierbij kwamen in totaal 346 inzittenden om het leven.
Na het tweede ongeluk werden vluchten met het toestel wereldwijd verboden. Later bleek dat de rampen werden veroorzaakt door een falend veiligheidssysteem, dat de neus van de vliegtuigen naar beneden drukte. Dat mankement is verholpen met een software-update.
In een reactie op het Senaatsrapport zegt de FAA dat er een aantal “ongefundeerde beschuldigingen” in staan. Boeing zegt het rapport “serieus” te zullen bestuderen.
In november gaf de FAA groen licht voor de hervatting van vluchten met de 737 MAX. De goedkeuring van de Europese toezichthouder EASA volgt waarschijnlijk in januari. Voordat de toestellen weer de lucht in mogen, moeten piloten nog wel extra trainingen doorlopen en moeten handleidingen aangepast worden.
NU.nl