De Ierse prijsvechter Ryanair is een van de grootste afnemers van de veelgeplaagde Boeing 737 MAX. De maatschappij zou het eerste toestel aanvankelijk in april 2019 aan de vloot toevoegen, maar naar verwachting gebeurt dit op zijn vroegst in oktober 2020, heeft Ryanair maandag gezegd bij de bekendmaking van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar.
De Boeing 737 MAX staat sinds maart vorig jaar wereldwijd aan de grond, nadat twee toestellen van dit type waren neergestort. Alle inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen.
Na twee crashes in korte tijd besloten overheden het toestel niet meer te laten vliegen en werden de nieuwe bij Boeing bestelde vliegtuigen ook niet geleverd. Volgens Ryanair denkt vliegtuigbouwer Boeing dat de 737 MAX aan het eind van de zomer in de VS weer mag vliegen.
“We blijven fan van en gecommitteerd aan dit vliegtuig dat de industrie zal veranderen”, aldus Ryanair. De MAX in de configuratie zoals Ryanair die besteld heeft, heeft 4 procent meer stoelen aan boord en verbruikt 16 procent minder brandstof dan de huidige 737’s.
In verband met de coronacrisis wil Ryanair het aantal bestelde toestellen wel verlagen. Het bedrijf zegt daarover in gesprek te zijn met Boeing. Ryanair heeft tweehonderd Boeing 737 MAX-200-toestellen besteld, met een optie op nog eens 75 van deze vliegtuigen.
Drieduizend ontslagen door coronacrisis
Het moederbedrijf van Ryanair heeft het boekjaar 2020 afgesloten met een passagiersgroei van 4 procent tot 149 miljoen. De winst kwam uit op iets meer dan 1 miljard euro. Per passagier bedroeg de omzet 57 euro. Die lag vooral hoger doordat reizigers zich eerder lieten verleiden om extra opties bij te boeken, zoals voorrang bij het boarden en een specifieke stoel.
Voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar, van april tot en met juni, verwacht Ryanair een verlies van 200 miljoen euro. Dat verlies zou daarna moeten teruglopen. Onder de Ryanair Group vallen behalve de maatschappij Ryanair inmiddels ook Buzz dat vanuit Polen opereert, Lauda (vanuit Oostenrijk) en Malta Air.
Ryanair kondigde eerder al aan in verband met de coronacrisis bases te sluiten en het personeelsbestand met zo’n drieduizend mensen in te krimpen. Het gaat daarbij vooral om cabinemedewerkers en piloten.
NU.nl