Suriname moet maatregelen nemen om te voorkomen dat de staatsschuld de komende jaren verder oploopt. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag in een rapport over Suriname. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de recent toezegde nieuwe Chinese leningen, meldt het Financieele Dagblad.
Tijdens het staatsbezoek van president Desi Bouterse aan Peking zijn afspraken gemaakt over nieuwe leningen, onder meer voor de modernisering van de luchthaven. Daarbij gaat het volgens mededelingen van Surinaamse bewindslieden na afloop van het bezoek om zeker US$ 500 miljoen.
“Deze Chinese lening werd aangekondigd na de sluitingsdatum voor de afgifte van documenten voor de IMF-bestuursvergadering,” laat de verantwoordelijke binnen het IMF voor Suriname, Ali Alichi, vrijdag desgevraagd weten. “Als gevolg hiervan werd het niet opgenomen in de schuldquote die werd gerapporteerd.”
Het bruto binnenlands product (bbp) van Suriname bedraagt in 2020 volgens het IMF zo’n US$ 4,3 miljard. De nieuwe leningen bedragen daarmee ruim 11 procent van het bbp. De schuld komt volgens berekeningen van het muntfonds die vóór het staatsbezoek zijn gemaakt dit jaar uit op ruim 72 procent van het bbp, maar stijgt door tot meer dan 87 procent in 2024.
Subsidie op energie
Het IMF onderstreept in het verslag “het belang van het op een neerwaarts pad brengen van de publieke schuld”. De regering-Bouterse moet van het IMF de macro-economische kwetsbaarheden aanpakken.
Het muntfonds vindt dat de regering een eind moet maken aan energiesubsidies en een btw moet invoeren. Dat zijn impopulaire maatregelen die de regering met het oog op de verkiezingen van mei 2020 uit de weg lijkt te gaan.
Het IMF ziet wel lichtpunten voor Suriname. De economie van Suriname groeit gestaag en ook de werkloosheid daalt. Maar ‘het saldo van risico’s’ is volgens het IMF negatief, vooral vanwege tekorten van de overheid en de oplopende schuld.
Beter toezicht op banken
Uitgesproken kritisch is het IMF over de financiële sector van Suriname, waar het ‘belangrijke kwetsbaarheden’ ziet. Het IMF adviseert de centrale bank het toezicht te verbeteren en een ‘meer assertieve aanpak’ te kiezen om ervoor te zorgen dat banken zich houden aan de wettelijke eisen.
Het IMF benadrukt in de rapportage verder dat de economie, die sterk leunt op grondstoffen zoals goud, diverser moet worden. Dat maakt Suriname beter bestand tegen schokken.