Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben een arrestatiebevel aangevraagd voor de geschorste president Yoon Suk Yeol wegens de kortstondige invoering van een militaire toestand deze maand, zei een functionaris maandag. Het is de eerste keer dat een zittende president met een dergelijk verzoek wordt geconfronteerd.
Yoon heeft niet gereageerd op dagvaardingen voor ondervraging door de politie en het Bureau voor Corruptieonderzoek naar Hooggeplaatste Functionarissen, die gezamenlijk onderzoeken of zijn afkondiging van de militaire toestand op 3 december neerkomt op rebellie.
De politie heeft geprobeerd, maar faalde, om het presidentieel kantoor succesvol te doorzoeken als onderdeel van het onderzoek.Een rechtbank in Seoul zal beslissen of het arrestatiebevel wordt uitgevaardigd.Rebellie is een van de weinige aanklachten waarvoor een Zuid-Koreaanse president geen immuniteit geniet.
Yoon Kab-keun, de advocaat van de geschorste president, noemde het verzoek om arrestatie “onrechtvaardig” en verklaarde dat de anti-corruptie-instantie niet bevoegd is om dit te doen.
“Noodtoestand met militaire middelen valt binnen de bevoegdheden van de president,” zei de advocaat tegen verslaggevers buiten de Westelijke Districtsrechtbank van Seoul, nadat hij een schriftelijk standpunt over het arrestatieverzoek en een volmacht voor advocaten had ingediend.
Yoon werd geschorst van zijn presidentiële bevoegdheden nadat hij door het parlement was afgezet vanwege zijn besluit om kortstondig een militaire toestand in te voeren. Gemaskerde troepen, uitgerust met geweren, kogelvrije vesten en nachtkijkers, betraden het parlement, waar ze werden geconfronteerd met medewerkers die zich tegen hen verzetten met brandblussers.
Het decreet duurde slechts enkele uren totdat het parlement het verwierp en Yoon zich terugtrok.
De actie schokte de natie, die sinds de jaren 80 een democratie is, en veroorzaakte internationale bezorgdheid bij bondgenoten zoals de Verenigde Staten en handelspartners in de vierde grootste economie van Azië.
Een proces bij het Constitutionele Hof is gestart om te bepalen of Yoon moet worden hersteld of permanent uit zijn ambt wordt gezet. Het hof heeft 180 dagen om een beslissing te nemen.