Hamas-leider Yahya Sinwar is omgekomen bij een aanval in de Gazastrook, zo bevestigde de Israëlische premier Netanyahu. Volgens een verklaring van het Israëlische leger werd Sinwar gisteren gedood tijdens een aanval op een gebouw in het zuiden van de Gazastrook, en zijn lichaam werd vandaag geïdentificeerd.
Netanyahu verklaarde in een videoboodschap: “We hebben het kwaad een zware slag toegebracht, maar onze missie is nog niet voltooid.” Hij benadrukte dat Israël zal doorgaan totdat alle gijzelaars zijn teruggekeerd.
Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken Katz reageerde door Sinwar te beschrijven als de “massamoordenaar” verantwoordelijk voor de wreedheden van 7 oktober, en noemde het een belangrijke militaire en morele overwinning voor Israël en de vrije wereld.
Het lichaam van Sinwar werd geïdentificeerd met behulp van DNA-onderzoek en foto’s van zijn gebit, aldus Israël.
Het Israëlische leger verklaarde dat er geen gijzelaars aanwezig waren in het gebouw waar Sinwar omkwam. Inlichtingendiensten hadden eerder gesuggereerd dat hij mogelijk gijzelaars als menselijk schild zou gebruiken.
De aanval vond plaats in de regio Rafah, waar het leger een gebouw bestookte nadat meerdere Hamas-strijders naar binnen waren gegaan. Bij de inspectie van het gebouw bleek een van de slachtoffers sterke gelijkenissen met Sinwar te vertonen.
Opmerkelijk genoeg dachten inlichtingendiensten eerder dat Sinwar zich diep in de ondergrondse Hamas-tunnels schuilhield. Als de berichten kloppen, was de Hamas-leider op het moment van de aanval bovengronds aanwezig.
Begin augustus werd Sinwar benoemd tot nieuwe leider van Hamas, nadat hij Ismail Haniyeh opvolgde, die door Israël in Teheran werd gedood. Voordien leidde Sinwar al de operaties van Hamas in de Gazastrook.
De 61-jarige Sinwar wordt gezien als het meesterbrein achter de terreuraanslagen van 7 oktober, waarbij in Israël 1200 burgers en soldaten omkwamen en zo’n 250 personen werden ontvoerd.
Geboren in 1962 in Khan Younis, in de Gazastrook, kwam Sinwar’s familie oorspronkelijk uit Ashkelon, nu een deel van Israël, waaruit zij in 1948 werden verdreven tijdens de Nakba, het massale vertrek van Palestijnen na de oprichting van Israël.
In zijn twintiger jaren werd Sinwar het hoofd van Hamas’ interne veiligheidsdienst, waar hij verantwoordelijk was voor het opsporen van Palestijnse collaborateurs die met Israël samenwerkten. Hij verdiende een reputatie vanwege de wrede straffen die hij oplegde, inclusief de doodstraf, en verwierf de bijnaam ‘de slachter van Khan Younis’.
Sinwar bracht ongeveer 23 jaar door in een Israëlische gevangenis, onder andere voor zijn betrokkenheid bij de ontvoering van twee Israëlische soldaten. In die periode leerde hij Hebreeuws en verdiepte hij zich in de Israëlische cultuur.
In 2011 werd hij vrijgelaten tijdens een ruil van gevangenen: 1027 Palestijnen in ruil voor één gegijzelde Israëlische soldaat. Na zijn vrijlating steeg hij snel in de rangen van Hamas en werd hij in 2017 benoemd tot leider van de beweging in de Gazastrook.
Sinwar was ruim een jaar niet meer in het openbaar gezien, totdat hij op 10 september weer van zich liet horen met een felicitatie aan de Algerijnse president Tebboune voor diens verkiezingswinst.