Gewapende mannen die toebehoren aan de Gran Grif-bende hebben minstens 70 mensen gedood, waaronder drie baby’s, en dwongen minstens 3000 mensen te vluchten terwijl ze een Haïtiaanse stad binnenvielen en automatische geweren op bewoners afvuurden, meldde het Bureau voor de Mensenrechten van de VN vrijdag.
“We zijn geschokt door de bende-aanvallen van donderdag in de stad Pont-Sondé in het Haïtiaanse departement Artibonite,” zei VN-woordvoerder Thameen Al-Kheetan in een verklaring.
Volgens het VN-mensenrechtenbureau raakten bij de aanval in de vroege uren van donderdag minstens nog eens 16 mensen ernstig gewond, waaronder twee bendeleden die werden geraakt tijdens een vuurgevecht met de Haïtiaanse politie. De bendeleden zouden naar verluidt minstens 45 huizen en 34 voertuigen in brand hebben gestoken, waardoor bewoners gedwongen werden hun huizen te ontvluchten.
De moorden zijn het nieuwste teken van een verslechterend conflict in het Caribische land, waar gewapende bendes het grootste deel van de hoofdstad Port-au-Prince beheersen en zich uitbreiden naar nabijgelegen regio’s. Dit voedt honger en maakt honderdduizenden dakloos, terwijl nabijgelegen landen doorgaan met het deporteren van migranten terug naar het land.
“Deze afschuwelijke misdaad tegen weerloze vrouwen, mannen en kinderen is niet alleen een aanval op de slachtoffers, maar op de gehele Haïtiaanse natie,” zei premier Garry Conille op X. Conille voegde eraan toe dat de veiligheidstroepen “hun interventie versterken” in het gebied. Zijn kantoor meldde dat het openbare ziekenhuis in het nabijgelegen Saint-Marc de capaciteit vergroot om de gewonden te behandelen.
Een Haïtiaanse online tv-uitzending toonde veiligheidstroepen die Pont-Sonde binnentrokken, waar een uitgebrand voertuig op de weg lag en kogelhulzen op de grond werden verzameld.
In een audiobericht dat donderdag op sociale media werd gedeeld, gaf Gran Grif-leider Luckson Elan, die vorige maand door de VN werd gesanctioneerd, de staat en de slachtoffers de schuld van de aanvallen. Hij beschuldigde bewoners van passiviteit terwijl zijn soldaten werden gedood door de politie of vigilante groepen. “Het zijn de bewoners van Pont-Sonde die fout zijn. Wat er in Pont-Sonde gebeurde, is de schuld van de staat,” zei hij.
Het VN-mensenrechtenbureau beschuldigt Elans bende van moorden, verkrachtingen, massale ontvoeringen, diefstal, vernietiging van eigendommen, het kapen van vrachtwagens en het verdrijven van boeren van grote stukken land, waarbij ze bedreigd worden met de dood als ze terugkeren.
“Gran Grif heeft ook enkele van de hoogste niveaus van kinderrekrutering in Haïti gepleegd,” aldus de VN-Veiligheidsraad. De VN vermoedt dat Haïtiaanse bendes grotendeels zijn bewapend met wapens die vanuit de Verenigde Staten worden gesmokkeld. Maar Haïti’s rechtssysteem is al jaren verlamd. Volgens de VN is er geen vooruitgang geboekt in de onderzoeken naar massamoorden sinds 2021, evenals bij enkele grote slachtingen sinds 2017.
De politie zou naar verluidt bij sommige van deze slachtingen betrokken zijn geweest. Bendeleider Jimmy “Barbeque” Cherizier, een voormalige politieagent, werd door de VN beschuldigd van het plannen en deelnemen aan de moord op 71 burgers in 2018 in de havenbuurt La Saline in de hoofdstad.
De haven, een belangrijke bevoorradingscorridor, is sinds eind vorige maand gesloten vanwege bende-aanvallen, wat de al verslechterde voedselcrisis verergert.
Oproep tot hulp
Pont-Sonde is een belangrijke rijstproducent in Haïti’s voedselproducerende regio Artibonite, gebouwd rond een brug en een belangrijke oversteek die de hoofdstad met het noorden verbindt.
De regio heeft enkele van de ergste geweldsuitbarstingen buiten de hoofdstad meegemaakt, wat de reeds ernstige hongercrisis heeft verergerd. De helft van de bevolking lijdt aan ernstige voedselonzekerheid en duizenden in Port-au-Prince verkeren op het randje van hongersnood.
Cherizier, die optreedt als woordvoerder van een alliantie van gewapende bendes in de hoofdstad, zei in een video dat de aanval deel uitmaakte van een plan om te voorkomen dat Artibonite voedsel aan het land levert.
Het aantal mensen dat door het conflict intern ontheemd is geraakt, is ondertussen gestegen tot meer dan 700.000, bijna een verdubbeling in zes maanden, ondanks de gedeeltelijke inzet van een door de VN gesteunde missie die het onderbemande politieapparaat moet helpen de orde te herstellen.
“We kunnen niet wegkijken,” zei Raouf Mazou, een directeur bij het vluchtelingenagentschap van de VN, op vrijdag, waarbij hij wees op tekorten aan voedsel, medische benodigdheden en geblokkeerde humanitaire hulp.
Haïti heeft tot nu toe slechts een fractie van de beloofde middelen ontvangen en is gefrustreerd in zijn pogingen om een formele VN-vredesmissie te starten. Veel landen hebben formele toezeggingen gedaan voor geld en troepen, maar tot nu toe zijn er slechts zo’n 400 aangekomen, voornamelijk uit Kenia.
“We roepen op tot meer internationale financiële en logistieke steun voor de missie,” zei Al-Kheetan, die aandrong op een dringend onderzoek en herstelbetalingen voor de slachtoffers, een oproep die werd herhaald door een woordvoerder van VN-chef Antonio Guterres.
De premier van Haïti waarschuwde vorige maand dat landen hun toezeggingen dringend moeten nakomen om de situatie onder controle te houden.
De VN schatte eind september dat 3661 mensen sinds januari zijn gedood door het bendegeweld.
De voormalige regering van Haïti verzocht in 2022 voor het eerst om internationale veiligheidsondersteuning.
Landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die beide territoria in het Caribisch gebied hebben, blijven ondertussen deportatievluchten naar Haïti organiseren, ondanks oproepen van de Verenigde Naties om dat niet te doen.
Als reactie op de “beperkte” resultaten van de missie meer dan een jaar nadat deze formeel was goedgekeurd, zei de buurland Dominicaanse Republiek deze week dat het de deportaties van ongedocumenteerde migranten zal opvoeren tot 10.000 per week.