De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft donderdag de spanningen met het sociale mediaplatform X en diens eigenaar Elon Musk naar een nieuw hoogtepunt gebracht door het platform voor 10 dagen te verbieden, te midden van opschudding over een betwiste presidentsverkiezing.
Maduro zei dat hij een resolutie had ondertekend die was ingediend door de toezichthouder Conatel, die “heeft besloten om het sociale netwerk X, voorheen bekend als Twitter, voor 10 dagen uit de circulatie te halen” en beschuldigde Musk van het aanzetten tot haat, burgeroorlog en dood.
“X, verdwijn 10 dagen uit Venezuela,” zei hij in een toespraak die op de staatstelevisie werd uitgezonden.
Maduro en Musk hebben vaak schimpscheuten naar elkaar geworpen over X, waarbij de eigenaar van het platform de Venezolaanse president vergeleek met een ezel, terwijl Maduro Musk de schuld heeft gegeven van het aanwakkeren van protesten en onrust na de verkiezingen.
Het tijdelijke verbod op X is een nieuwe klap voor Big Tech, nadat Maduro deze week zijn aanhangers had opgeroepen om WhatsApp te verlaten ten gunste van Telegram of WeChat, omdat de berichtendienst zou worden gebruikt om de families van soldaten en politieagenten te bedreigen.
WhatsApp weigerde commentaar te geven. X reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.
De Venezolaanse verkiezingsautoriteit riep Maduro uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 28 juli met ongeveer 51 procent van de stemmen, hoewel ze de stembiljetten nog niet heeft overgelegd.
De verklaring leidde tot wijdverspreide beschuldigingen van fraude en protesten die op sociale media werden gepromoot. De lokale belangenorganisatie het Venezolaanse Observatorium voor Sociale Conflict meldt dat er minstens 23 mensen zijn omgekomen bij protesten.
In de dagen na de stemming braken protesten uit in het hele land en in het buitenland die eisten dat Maduro zou aftreden en de overwinning van oppositiekandidaat Edmundo González zou erkennen.
De oppositie, geleid door María Corina Machado en González, zegt kopieën van de stembiljetten te hebben die aantonen dat ze de verkiezingen hebben gewonnen met meer dan 7 miljoen stemmen, vergeleken met Maduro’s 3,3 miljoen stemmen. Dat resultaat is vergelijkbaar met de voorspellingen van onafhankelijke exitpolls.
Landen zoals de VS, Argentinië en Chili hebben geweigerd Maduro’s geclaimde overwinning te erkennen en dringen in plaats daarvan aan op transparantie en de publicatie van de stembiljetten. China en Rusland hebben Maduro gefeliciteerd met zijn overwinning.
De Venezolaanse veiligheidstroepen hebben een hardhandig optreden gelanceerd tegen wat de autoriteiten zeggen gewelddadige criminelen te zijn, waarbij Maduro opschept over meer dan 2000 arrestaties. Belangengroepen zeggen dat degenen die zijn gearresteerd vreedzame demonstranten zijn die worden onderdrukt.
“De stemmen van de Venezolaanse kiezers zullen niet worden gesmoord door repressie, censuur of desinformatie. De wereld kijkt toe,” zei Brian Nichols, adjunct-secretaris voor Westelijke Halfrondzaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in een bericht op X.
Eerder herhaalden de ministers van Buitenlandse Zaken van Mexico, Colombia en Brazilië in een gezamenlijke verklaring hun oproep aan de Venezolaanse verkiezingsautoriteit om de stembiljetten te publiceren.
De verklaring volgde op opmerkingen van Machado op donderdag, die de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador opriep om Maduro duidelijk te maken dat zijn beste optie is om te onderhandelen met de oppositie van het land.