De Centrale Bank van Suriname (CBvS) draagt als monetaire autoriteit de verantwoordelijkheid voor het beleid met betrekking tot de wisselkoers. Het is volgens velen zorgwekkend dat juist in deze periode van koersstijgingen een oorverdovende stilte heerst bij de moederbank. Daarnaast is de CBvS volgens econoom Jim Bousaid te vroeg begonnen met het versoepelen van het monetaire beleid. Dit heeft geleid tot onrust op de valutamarkt en een toename van speculatie.
In gesprek met Radio ABC stelt Bousaid dat de CBvS haar beleid zorgvuldiger had moeten uitvoeren. Gezien de kleinschalige en open aard van de Surinaamse economie, beïnvloedt de wisselkoers direct het prijspeil, en daarmee ook de koopkracht, het netto inkomen van huishoudens en de productiekosten van bedrijven.
Bousaid vindt dat de moederbank allereerst met een duidelijke verklaring naar buiten moet treden, om verdere speculatie te voorkomen en rust op de markt te brengen. Hij spreekt van een situatie van ‘misalignment’ en wijst erop dat sinds oktober vorig jaar sprake is van een terugval in de beheersing van de overheidsuitgaven.
“We bevinden ons in een crisissituatie. De Centrale Bank moet haar opinie geven en daarmee voor duidelijkheid zorgen,” aldus Bousaid. Hij verwijst naar het buitenland, waar notulen van vergaderingen van centrale banken publiekelijk beschikbaar zijn, zodat men inzicht krijgt in het gevoerde beleid en de overwegingen daarachter. Het uitblijven van communicatie vanuit de CBvS laat ruimte voor allerlei verklaringen, wat het vertrouwen in het beleid alleen maar verder ondermijnt.
De econoom benadrukt dat er sprake is van overbesteding door de overheid, wat leidt tot een verhoogde vraag naar goederen en daarmee ook naar deviezen. Volgens hem had de moederbank al lang corrigerend moeten optreden.