Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft met grote bezorgdheid kennisgenomen van de recente aanduiding van de fontein op het Vaillantsplein als de “Yogh Fontein”. Deze naamswijziging is zonder overleg of toestemming van het ministerie doorgevoerd en wordt beschouwd als strijdig met de culturele en historische waarde van het monument waarvan de fontein deel uitmaakt.
De bewuste fontein is geen op zichzelf staand object, maar vormt een integraal onderdeel van het Statenmonument, ook bekend als het Monument voor het Koloniale Parlement. Dit nationaal erfgoed werd op 7 mei 1966 onthuld door de toen honderdjarige weduwe van Johan Frederik Nassy, ter gelegenheid van de herdenking van de eerste vergadering van de Koloniale Staten, precies een eeuw eerder. Het monument, ontworpen door Stuart Robles de Medina, wordt gesierd door vijf bronzen vaandeldragers die de saamhorigheid en verworven rechten van het Surinaamse volk symboliseren.
Hoewel het ministerie erkent dat het publiek-private partnerschap tussen het ministerie van Openbare Werken en Yogh Hospitality een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de restauratie van het Vaillantsplein — waaronder het herstel van de fontein door buitenlandse experts — acht het de huidige vernoeming naar een commerciële partij ongepast en ongeoorloofd.
Het ministerie benadrukt dat het benoemen van onderdelen van nationaal erfgoed uitsluitend kan geschieden via een ministeriële beschikking. Hierbij dient het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur steeds te worden geraadpleegd voor advies en goedkeuring. In het geval van de zogenoemde “Yogh Fontein” is hiervan geen sprake geweest. MinOWC beschouwt deze naam dan ook als niet-legitiem.
Waardering voor de inzet van Yogh Hospitality is zeker op zijn plaats, aldus het ministerie. Een passende vorm hiervoor zou een informatiebord kunnen zijn dat de bijdrage van het bedrijf aan restauratie en toekomstig onderhoud van het plein erkent.
MinOWC onderstreept tot slot dat het Statenmonument, inclusief de fontein, een essentieel onderdeel vormt van het Surinaamse culturele erfgoed. Elke wijziging in naam of functie moet met uiterste zorgvuldigheid gebeuren en in nauw overleg met de verantwoordelijke instanties.