Donald Trump heeft het vereiste aantal stemmen van het Kiescollege (Electoral College) binnengehaald om de 47ste president van de Verenigde Staten van Amerika te worden. Hiermee is de officiële certificering van zijn overwinning door het Congres volgende maand in gang gezet.
De kiesmannen van elke staat moesten dinsdag bijeenkomen om hun stemmen uit te brengen voor president en vicepresident, voordat de resultaten officieel worden gecertificeerd. Trump had 270 kiesmannen nodig om officieel de weg vrij te maken voor zijn beëdiging als president. Trump behaalde bij de presidentsverkiezingen van 5 november 312 kiesmannen, tegenover 226 voor Kamala Harris.
In het unieke systeem van het Kiescollege stemmen kiezers technisch gezien op de kiesmannen die namens hun presidentskandidaat stemmen. Meestal stemmen de kiesmannen van de winnende kandidaat in een staat ook daadwerkelijk op die kandidaat, met uitzondering van de staten Nebraska en Maine, waar een afwijkend systeem geldt.
De kiesmannen komen in december samen, specifiek op de eerste dinsdag na de tweede woensdag van de maand, om hun stemmen officieel uit te brengen, bekend als het Certificate of Vote. Deze certificaten moeten vóór 25 december naar verschillende locaties worden gestuurd, waaronder het Congres.
Op 6 januari worden de leden van het Congres verplicht de stemmen van het Kiescollege te tellen en te certificeren. Deze zitting van het Congres wordt door de huidige vicepresident Harris voorgezeten. Dit markeert het einde van het proces om de verkiezingsresultaten van 2024 definitief vast te stellen.
Op 20 januari 2025 worden Trump en J.D. Vance in Washington, D.C. beëdigd tot respectievelijk president en vicepresident van de Verenigde Staten.
Sinds 1937 wordt de inauguratie gehouden op 20 januari om 12.00 uur lokale tijd, de eerste dag van de nieuwe ambtsperiode, met uitzondering van drie termijnen die op een zondag begonnen. In die gevallen vond de beëdiging plaats tijdens een besloten ceremonie, waarna deze de volgende dag, op maandag 21 januari, werd herhaald in een openbare plechtigheid.
De eerste inauguratie voor deze twee functies vond plaats in 1789.