Op vrijdag 15 november 2024 houdt president Chandrikapersad Santokhi in Nederland een informeel samenzijn met uitsluitend genodigden. Dit zal plaatsvinden in de Ballroom van Hotel Hilton in Den Haag. Uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat de staat Suriname opdraait voor deze kosten en dat er minimaal vijftigduizend euro wordt betaald voor dit informele samenzijn. Het probleem is dat niet iedereen welkom is, maar slechts een selecte groep, terwijl de staat Suriname de kosten draagt voor deze partijpolitieke bijeenkomst van de president. Er wordt partijpolitieke propaganda gevoerd op staatskosten (misbruik van staatsmiddelen). De kosten zijn via de Surinaamse ambassade in Nederland betaald.
(Noot: ik was ook uitgenodigd, maar zonder oneerbiedig te willen zijn, heb ik bedankt voor de eer toen ik ontdekte dat dit een partijpolitieke bijeenkomst is op staatskosten.)
Ik vraag me af wat de genodigden die wel van plan zijn om te gaan, zullen vinden van hun eventuele deelname aan dit samenzijn na het lezen van deze column; zij worden immers deelnemer aan het feit dat er met geld gestrooid wordt over de ruggen van arme Surinamers.
Ik breng u in herinnering de recente uitspraken van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën (tijdens de persconferentie over het IMF), waarin hij zei dat elk dubbeltje omgedraaid moet worden en dat de staat Suriname heel goed moet letten op de uitgaven. Deze bijeenkomst is precies een voorbeeld van hoe het haaks staat op hetgeen de minister van Financiën predikt en wenst; bij uitstek een voorbeeld van hoe het niet moet. Ik hoef u niet uit te leggen wat er allemaal met die vijftigduizend euro gedaan zou kunnen worden, des te meer als ik u in herinnering breng hoe slecht het gesteld is met de gezondheidszorg in Suriname.
Figuren binnen de directe kringen van de president spugen op de diaspora
Perkas Mahabier, de lijfwacht en rechterhand van de president, schreef op 14 juni 2020 het volgende over de diaspora in diverse appgroepen: “Hier claimt de diasporagemeenschap in eerste instantie de overwinning dankzij hun… gezien dit gedrag ben ik God dankbaar dat het luchtruim voor een lange periode gesloten was dicht bij de verkiezing.” Hij verwijst naar het feit dat tijdens de coronapandemie, die vlak voor de afgelopen verkiezingen begon, er geen vluchten van en naar Suriname mogelijk waren.
Hij schreef verder: “… sukkels die met mijn afval (als ik op vakantie ben) aardappelen bemesten, verdienen geen antwoord!!! … Vluchteling.”
U kunt de letterlijke woorden uit de betreffende app hier lezen:
Perkas Mahabier beledigt en schoffeert de diaspora. Sterker nog, hij noemt hen sukkels en vluchtelingen, terwijl zijn baas bij de diaspora steun komt vragen in welke vorm dan ook. Hij schuwt er zelfs niet voor om er minimaal vijftigduizend euro tegenaan te gooien.
Een ander voorbeeld van iemand die de diaspora schoffeert, is een staatsadviseur (Pertap B., alias Moergie) die zeer hoog in de hiërarchie zit en aan veel staatscommissies deelneemt. Ik noem zijn naam niet voluit, omdat ik het bewijs niet in mijn bezit heb, hoewel ik het wel heb ingezien. Hij heeft ooit aan een criticus uit Nederland geschreven met de vraag of hij ook in Suriname heeft gestemd (ter verduidelijking: ik heb dat WhatsApp-bericht gezien). Hiermee bedoelde hij dat de diaspora geen stemrecht heeft in Suriname en dus ook nooit voor de VHP zou kunnen stemmen. Daarom zou de diaspora volgens hem geen recht hebben op commentaar of kritiek.
Deze retoriek hoor je vaak binnen de directe kringen van de president en binnen de VHP. Wat komt de president dan in hemelsnaam doen met zo’n informeel samenzijn? Van kritiek zal hij waarschijnlijk niet gediend zijn. Wat zullen de aanwezigen hem te vertellen of te bevragen hebben, terwijl de regeertermijn al bijna voorbij is? Het is te laat om de diaspora aan te spreken of om ideeën bij hen op te doen.
VHP Nederland
Leden van deze vriendenclub zullen zich wederom voor het karretje laten spannen, terwijl zij niets te zeggen hebben. Volgens de statuten van de VHP heeft VHP Nederland geen enkele stem binnen de VHP als partij. Zij mogen alleen fondsen werven en opsturen, maar verder mogen zij niets. Deze organisatie is vanaf het begin genegeerd door Santokhi, toen hij eenmaal de verkiezingswinst had behaald. Waarom VHP Nederland zich nog steeds uitslooft voor Santokhi, is mij een raadsel.
Sunil Sookhlall
sunil.sookhlall@hotmail.com