De uitspraken van minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning over de verhoging van de governmenttake en de stijgende brandstofprijzen hebben tot verwarring en bezorgdheid geleid in de samenleving. Tijdens een recente vergadering op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verklaarde de minister dat er geen sprake was van een verhoging van de governmenttake, hoewel een officiële verklaring van zijn eigen ministerie op 31 augustus 2024 meldde dat deze belasting met SRD 1 verhoogd was.
Deze wijziging leidde tot een stijging van de brandstofprijzen: de prijs van unleaded steeg van SRD 9 naar SRD 10, super unleaded ging van SRD 10 naar SRD 11, en diesel van SRD 8,50 naar SRD 9,50. Ondanks de duidelijke prijsverhoging ontkende de minister dat er een belastingverhoging was doorgevoerd.
Op de vraag of deze gang van zaken in lijn is met de beloofde transparantie van de regering, gaf Raghoebarsing een verrassende uitleg van het begrip. Hij stelde dat hij een “ander begrip van transparantie” hanteert en dat het volgens hem niet nodig is om alle beleidsinformatie met het publiek te delen.
De minister verduidelijkte dat slechts “noodzakelijke informatie” wordt gedeeld, terwijl gevoelige gegevens alleen worden besproken met de president en de governor van de Centrale Bank van Suriname. Deze uitspraak roept bij velen de vraag op of de regering wel voldoende open communiceert over belangrijke besluiten die de samenleving direct raken.
Daarnaast maakte de minister bekend dat degene die de informatie over de belastingverhoging naar de media heeft gelekt, gesanctioneerd zal worden zodra zijn of haar identiteit bekend is. Hiermee benadrukt hij de strikte controle en geheimhouding rondom bepaalde beleidszaken en financiële beslissingen, een aanpak die volgens critici haaks staat op de beloften van openheid en transparantie.