De Surinaamse delegatie is diep teleurgesteld teruggekeerd van de Inter Guyanese Spelen (IGS) in Cayenne. Niet vanwege wanprestaties van de Surinaamse sporters, maar omdat de organisatie in Frans-Guyana gemaakte afspraken negeerde. Daardoor werden volgens Aniel Ghisaidoobe, voorzitter van de Stichting Schoolsport Federatie Suriname (SSFS), zowel Suriname als Guyana op en buiten het veld gedupeerd tijdens het jaarlijks terugkerend driehoekstoernooi voor scholieren tussen 15 en 19 jaar.
De uitslag die aan het einde van het toernooi door de Frans-Guyanezen werd gepresenteerd als zou het organiserend land de overall titel in de wacht gesleept hebben vóór Suriname en Guyana wordt daardoor niet geaccepteerd. “Voor ons en ook voor Guyana is er geen overall kampioen. Als wij toegeven doen wij onze sporters tekort”, aldus een boze Ghisaidoobe tijdens een persconferentie dinsdag.
De SSFS-voorzitter had gehoopt dat het toernooi van 23 tot en met 26 oktober in Cayenne ook zo een vlot verloop zou hebben zoals de voorgaande edities in Guyana en Suriname zou hebben, maar het tegenovergestelde gebeurde. De Surinaamse delegatie kreeg te maken met problemen met betrekking tot transport, voeding en huisvesting. Daarnaast hield de organisatie in Cayenne zich niet aan het naleven van protocollen en andere gemaakte afspraken, terwijl ook onsportiviteit aan de orde was.
Transport en accomodatie
Het begon allemaal al voor vertrek van de Surinaamse delegatie die vanuit Paramaribo samen met het Guyanees team naar Cayenne zou reizen. Ondanks gemaakte afspraken via mail melde de organisatie in Frans-Guyana daags voor vertrek dat de veerboot die de route Suriname en Frans-Guyana onderhoudt niet ingezet zou worden, waardoor Suriname zelf voor het transport moest zorgen.
Ondanks de tegenslag werd in Suriname snel gehandeld en een oplossing gevonden door een alternatieve oversteek met kleinere boten te regelen. In totaal werden er negen boten uitgekozen voor de overtocht van de Surinaamse en Guyanese delegatie. “De voorwaarde was dat iedereen een zwemvest moest aanhebben en we wilden ook boten met een dak”, aldus Ghisaidoobe die opmerkte dat er streng gelet werd op de veiligheid van de delegaties.
Bij aankomst in Saint-Laurent bleek de organisatie aldaar echter niet aanwezig te zijn om de delegaties te ontvangen, en er waren geen instructies voor de buschauffeurs, wat tot vertraging leidde. In Cayenne, waar de spelen werden gehouden, ontving de Surinaamse delegatie pas laat informatie over de logeeraccommodaties. Tot hun verrassing waren er kamers toegewezen die niet voldeden aan de eerder afgesproken voorwaarden, zoals het ontbreken van airconditioning en wi-fi.
Na overleg met minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), besloot de Surinaamse delegatie te protesteren en dreigde terug te keren naar Suriname als de situatie niet verbeterde. Ghisaidoobe uitte de teleurstelling van de delegatie, vooral omdat Suriname vorig jaar de organisatie beter had geregeld, en benadrukte dat elke editie van de spelen een verbetering zou moeten zijn ten opzichte van de vorige.
Onsportiviteit
Na overleg tussen de drie landen ging het toernooi van start, maar ook tijdens de wedstrijden vonden er misstanden plaats die geplaatst kunnen worden onder de noemer onsportiviteit. Suriname won de onderdelen Beachvolleybal en schaken. Echter, op het onderdeel zwemmen werd het Surinaams zwemteam de titel onterecht onthouden.
Desiré Eendragt, bestuurslid van de SSFS die belast was met onder andere de puntentelling tijdens de wedstrijden laat weten dat de organisatie in Frans-Guyana plots een eigen beoordeling hanteerde tegen de wedstrijdregels die de drie landen sinds 2022 hadden afgesproken en in een protocol hadden vervat. Op basis daarvan behoorde het zwemkampioenschap aan Suriname, maar Frans-Guyana eigende zichzelf de titel toe.
“Conform mijn puntentelling moest Suriname kampioen zijn. Maar als ik vraag naar het protocol, wordt mij voorgehouden dat Suriname en Guyana in feite gediskwalificeerd moeten worden omdat wij met minderjarige zwemmers hebben meegedaan”, zegt Eendragt nog half gedesillusioneerd.
Zaalvoetbal
Ook in de zaalvoetbalfinale tussen Frans-Guyana en Suriname waren er problemen. In eerste instantie zou het duel geleid worden door een Guyanese arbiter, maar die werd kort voor aanvang van de wedstrijd vervangen door een Frans-Guyanees. Die kende het gastland op gegeven moment een strafschop toe wat resulteerde in het ontaarden van de partij. Suriname dreigde het duel niet uit te spelen, maar besloot uiteindelijk de wedstrijd toch te continueren en verloor met 2-1.
Net zoals de resultaten van zwemmen en zaalvoetbal was ook de eindrangschikking van het toernooi verbazingwekkend. Ondanks het kampioenschap op twee onderdelen (volleybal en schaken) en een finaleplek op de andere onderdelen, werd Suriname semikampioen. Guyana won de onderdelen atletiek en tafeltennis en werd bij de rest derde. Uit protest weigerden zowel Suriname als Guyana te tekenen voor de eindrangschikking waarin Frans-Guyana zichzelf tot kampioen kroonde.
Ghisaidoobe laat weten dat het laatste woord in deze nog niet gezegd is. De voorzitter van de SSFS heeft ondertussen wel al bij de sportdirecteur van Frans-Guyana en de Franse ambassade zijn misnoegen geuit over het verloop van het toernooi. Beiden hebben beloofd eraan te werken dat zaken spoedig worden opgelost. De SSFS-voorzitter hoopt dat de plooien snel gladgestreken worden, omdat het volgend jaar zestigste jaar is dat de Inter Guyanese Spelen worden georganiseerd.