Dit is deel 3 van de “handen-in-onschuld-wassen-show van Van Trikt”. In deel 1 en 2 is blootgelegd dat Van Trikt meer op z’n kerfstok heeft en dat de ravage die hij heeft aangericht groter was dan wat hij en zijn futubois ons willen doen geloven. In beide artikelen is ook duidelijk gemaakt dat de zaak helemaal geen politiek proces vanuit deze regering is. Lees deel 1 en deel 2 hier.
In dit artikel worden onthutsende details over de praktijken van Van Trikt onthuld. De redenen waarom Suriname scherp de CBvS-case op hun netvlies moet houden, zijn:
a. Van Trikt lijkt terug te komen als de NDP weer aan de macht komt. Dat moet het volk niet willen, gezien wat er allemaal is gebeurd. Het is dus belangrijk om te weten wat er gebeurd is.
b. Als Surinamers steeds over integer leiderschap en bestuur praten, kunnen ze Van Trikt toch niet plotseling weer in het bestuur terugzetten. Surinamers moeten zich goed realiseren wat er is gebeurd en kennis nemen van de onthutsende taferelen.
Onthutsende details
Uit het vonnis van de Belgische rechtbank lezen wij hele schokkende details die meer inzicht geven in de ravage die Van Trikt heeft aangericht. Dit vonnis was van een rechtszaak tussen Clairfield, het Belgische bedrijf dat door Van Trikt bij de CBvS was ingehuurd, en de staat Suriname. De Belgische rechters zijn zeker niet verbonden aan de politiek in Suriname, dus de futubois van Van Trikt kunnen geen verwijten maken over de oranje pg en rechters.
Enkele feiten uit het vonnis ter illustratie van de ravage
1. Van Trikt bevoordeelde zichzelf
Uit het vonnis blijkt dat Van Trikt zijn eigen bedrijf, Orion, wilde bevoordelen ten koste van de Centrale Bank, en dus ten koste van de Surinaamse gemeenschap. Dit betekent dat het ten koste ging van de arme Surinaamse burger, van ziekenhuizen en zelfs van zieke babyās. Want als de overheid geld onterecht uitgeeft aan Orion, blijft er minder over voor ziekenhuizen. Dit onderwerp is nu actueel en relevant omdat de futubois van Van Trikt en de NDP plotseling alle uitgaven van deze regering in verband brengen met de crisis in de ziekenhuizen. Uit de feiten rondom de CBvS blijkt echter dat Van Trikt, en dus de NDP, zelf eerder de ziekenhuizen tekort heeft gedaan.
De futubois van Van Trikt blijven herhalen dat er niets ten eigen bate is gebruikt, terwijl het vonnis uit Belgiƫ compleet iets anders laat zien. Dit is een voorbeeld van hoe Surinamers worden misleid door futubois, die de hele dag op sociale media met ruim 100 nep-Facebook-accounts leugens en onzin verspreiden. Lees wat het vonnis zegt: er is wel degelijk ten eigen bate gehandeld.
2. De staat was voor op zān minst ruim 2,5 miljoen euro beroofd
De Belgische rechter heeft daarom ook de overeenkomsten nietig verklaard en Clairfield veroordeeld om ruim 2,5 miljoen euro terug te betalen. Dus denk daar eens over na: het land was dus op zān minst voor 2,5 miljoen euro ‘beroofd’. Van Trikt ging schaamteloos te werk, ten nadele van de Surinaamse gemeenschap. De NDP wil hem terug. Om wat te doen? Nu de oliedollars binnenkomen, moeten Surinamers zo iemand nog in de buurt hebben?
3. Vereniging uit Belgiƫ misbruikt voor aankoop auto
Van Trikt ging nog verder dan alleen zijn eigen bedrijf Orion te bevoordelen met zijn wanpraktijken. Volgens de Belgische rechter misbruikte hij een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), een Belgische rechtsvorm voor een non-profitorganisatie, om een auto te kopen voor zijn Orion-partner Agnoe.
Dus Van Trikt kende Buysse van de firma Clairfield zeker vanaf 2018 of daarvoor, want hij zat met hem in een vereniging in Belgiƫ. En uitgerekend aan hem gunt Van Trikt zoveel orders, waarbij Clairfield ook het bedrijf van Van Trikt moet inhuren en betalen. Er zijn betalingen gedaan zonder prestaties. Lees en huiver.
4. Van Trikt gunde zomaar aan Clairfield
Het is duidelijk dat Van Trikt eigenhandig handelde zonder goedkeuring van de RvC en haast had met betalingen aan Clairfield, die op zijn beurt vrij snel een deel betaalde aan Orion, het bedrijf van Van Trikt.
Conclusie
Als je deze details leest, en de rest in het vonnis, dan denk je dat de Centrale Bank van Suriname een rodeo was voor een financiƫle cowboy of zelfs een wildwest voor hem. Nu Suriname nog meer details heeft van wat er bij de CBvS is gebeurd, over de financiƫle ravage die een gouverneur aanrichtte, dan moet Suriname toch nu gewaarschuwd zijn? Wat leert Suriname uit dit soort gevallen? Hoe komt het dat Suriname, en dan met name de NDP en de aanhangers van de NDP, die man nog in de armen willen sluiten?
Als Suriname hier niets uit leert, dan is de uitdrukking āba suku ba feni ba tyariā van toepassing. Dan is armoede een keuze! Dan wil je als Surinamer belazerd worden, dan wil jij als Surinamer jouw geld geven aan mensen die jou oplichten en dus ga je in armoede leven.
In de volgende aflevering wordt de rol van de NDP in relatie tot Van Trikt belicht.
Hikmat Mahawat Khan