“Als er maar 1 dag over is voor de verkiezingen en je al weg moet gaan, dan ‘yu musu gwe”, zegt vicepresident Ronnie Brunswijk. Volgens hem is er niets mis met een reshuffeling van ministers vlak voor de verkiezingen. Brunswijk benadrukt dat de regering geen risico zal nemen met ministers die niet presteren, vooral wanneer hun acties de voortgang naar de verkiezingen kunnen belemmeren. Deze uitspraak lijkt specifiek gericht op de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, die door president Chan Santokhi voor een week met verlof is gestuurd.
Brunswijk maakt duidelijk dat de regering niet gebonden is aan de tijdlijn van zeven maanden voor de verkiezingen. “Als het aan mij lag, waren ministers die ondermaats presteren al vervangen,” zegt hij, en voegt eraan toe dat politiek en realiteit niet altijd hand in hand gaan.
De zoektocht naar mogelijke opvolgers voor Somohardjo was eerder al begonnen. Brunswijk bevestigt dat hij en de president kandidaten zoals Maurits Hassankhan, Lothar Boksteen, Urmila Ramlagansing en Stanley Betterson hebben besproken. De vicepresident onthulde dat hij in het verleden al met deze kandidaten had gesproken, voordat de politieke breuk met de PL plaatsvond. Nu de ABOP niet meer samenwerkt met de PL, zal Brunswijk dit bespreken met president Santokhi.
Brunswijk suggereert dat Somohardjo uit emotie de oorlog heeft verklaard aan de ABOP en hem persoonlijk. “Het kan zijn dat hij in de war is en zomaar iets zegt,” aldus Brunswijk. Hij uit zijn teleurstelling dat de PL zich niet heeft gedistantieerd van Somohardjo’s uitspraken, waarin hij de oorlog verklaarde aan de ABOP. Noch Paul Somohardjo, voorzitter van de PL, noch de structuren van de PL hebben Bronto gecorrigeerd, merkt Brunswijk op. Volgens Brunswijk betekent de stilte van de PL dat de hele partij zich tegen de ABOP heeft gekeerd.
De ABOP heeft de PL een week de tijd gegeven om de zaak recht te zetten, maar er is geen actie ondernomen. Daarom beschouwt de ABOP de samenwerking met de PL als beëindigd. Brunswijk verklaart dat alle eerdere afspraken met de PL niet langer van kracht zijn, aangezien de PL de ABOP nu als vijand ziet.
Brunswijk merkt op dat de ABOP een verantwoordelijkheid heeft tegenover de Javaanse gemeenschap, en zelfs als de PL geen zetels zou behalen, heeft de ABOP hen toch ondersteund en geaccommodeerd. Hij wijst erop dat de Javaanse, inheemse en marron-groepen bijzonder achtergesteld zijn. Om de Javaanse groep te betrekken, is de ABOP de samenwerking met de PL aangegaan.
Ondanks de breuk met de PL blijft de ABOP zich inzetten voor de Javaanse gemeenschap, benadrukt Brunswijk. De samenwerking met Nieuwe Stijl KTPI, de PDO en de Groep Djojo, die nu bekendstaat als Democraten van Suriname (DVS), moet hierin voorzien.