Een uitgezet verkiezingstraject moet het electoraat enthousiasmeren voor de stembusgang van 2025. Er is een driefasenprogramma ontwikkeld om de samenleving onder meer van achtergrondinformatie te voorzien. Uiteindelijk moet dit traject resulteren in een bewuste stemkeuze door de kiezers. De coördinator van het Verkiezingstraject 2025, Jack Mencke, zegt dat vanaf november 2024 achtergrondinformatie zal worden verstrekt over eerdere verkiezingen.
De eerste fase omvat een opwarmprogramma via het programma ‘Op weg naar de verkiezingen.’ Vervolgens zal een verkiezingsdashboard worden gelanceerd. Op dit dashboard zal alle relevante informatie beschikbaar zijn. In gesprek met ATV zegt Mencke dat het gehele traject via ditzelfde tv-station zal worden uitgezonden. Met de invoering van het systeem van landelijke evenredigheid zal dit een nieuwigheid zijn bij de komende verkiezingen.
De derde fase van dit project betreft de dag van de verkiezingen zelf, waarbij de stemming doorlopend wordt verslagen. Het hoogtepunt volgens Mencke is het moment van de telling, waarbij de organisatie via een systeem kan vaststellen welke partij de meeste zetels heeft binnengehaald.
Mencke zegt dat bij het samenstellen van de informatie opvallend is dat de oude politieke partijen sinds 1987 steeds hun dominantie aan het verliezen zijn. Ondertussen zijn er nieuwe partijen bijgekomen die groei hebben doorgemaakt. Het belang van een dergelijk dashboard is dat de kiezer alle ontwikkelingen vanaf eerdere verkiezingen nauwkeurig kan volgen, stelt de coördinator.
Een andere opvallendheid is dat de NDP de enige partij is die op eigen kracht de meerderheid van de zetels (26) heeft weten te behalen. Het is duidelijk merkbaar dat de Surinaamse kiezers altijd tegen iets stemmen, gezien de schommelingen in de uitslagen, aldus de wetenschapper met ervaring in verkiezingsverslaggeving.
Mencke verwacht dat de verkiezingen van 2025 erg spannend zullen zijn, onder andere vanwege het nieuwe kiesstelsel en de vraag welke partijen gaan samenwerken. Er is een verbod op pre-electorale bundeling, maar de organisaties gaan lijstverbindingen aan om via een omweg toch samen te werken. Bovendien wordt verwacht dat in 2028 olie naar boven wordt gehaald, wat extra spanning aan de verkiezingen toevoegt.