“De overheid betaalt ons niet en we gaan staken. Vanaf vandaag halen we geen vuil meer op,” zeggen de vuilophalers in gesprek met Suriname Herald. Deze ondernemers hadden eerder aangekondigd dat zij vandaag officieel het werk zouden neerleggen. De reden hiervoor is dat zij maandenlang niet uitbetaald zijn voor hun geleverde diensten.
“Wij willen ons geld en we zijn niet meer in staat om de overheid voor te schieten,” zeggen ze. Ze hebben de regering twee weken de tijd gegeven om hun zaken in orde te maken en toch zien ze dat er geen werk van is gemaakt, geven de geïrriteerde vuilophalers aan.
Volgens hun zijn er wel een paar ondernemers die hun truck toch nog inzetten, ondanks zij niet uitbetaald zijn. Negentig procent rijdt niet. Wanneer er voor iets gestreden wordt, moeten we allemaal strijden, zijn ze van oordeel. Vanwege politieke loyaliteit blijven sommigen doorrijden, merken ze op. Het grootste deel van de ondernemers die de projecten uitvoeren, houden hun trucks in de garage. “Wij willen ons geld zien,” delen de vuilophalers mee.
Vanuit het ministerie van Openbare Werken (OW) is er officieel bekendgemaakt dat vuilophaal vanaf vandaag niet gegarandeerd is. Minister van OW, Riad Nurmohamed, heeft bekendgemaakt dat de vuilophaal gedeeltelijk niet zal plaatsvinden.
Hij doet een beroep op de samenleving om restafval dat kan stinken in een zak langs de weg te plaatsen en al het overige afval, zoals flessen en ander afval dat niet bederft, in een aparte zak thuis te houden. Vanuit OW wordt er spoedig gewerkt aan een oplossing. Ook geeft de OW-topman een tip om plantenresten te gebruiken als compost.