Bestuurskundige Eugene van der San begrijpt niet waarom de kwestie rond het ontslag van OWOS-voorzitter bij de EBS, Marciano Hellings, niet goed is aangepakt. Directeur Leo Brunswijk verklaarde tijdens een persconferentie dat Hellings geen medewerker meer is van het energiebedrijf, maar hij heeft daarvoor nooit ontslag aangevraagd bij de Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J).
Hij hekelt de oppervlakkigheid waaraan topfunctionarissen zich steeds schuldig maken. “De EBS is niet van Leo en hij dient zich te houden aan de wettelijke regels op het gebied van het ontslaan van een medewerker,” zei Van der San in gesprek met D-TV Express. “Mensen zitten in posities en denken autoriteit te zijn die alles mogen doen.”
Volgens de oud-directeur van het Kabinet van de President gelden er regels voor elke functionaris. In de ontslagkwestie van Hellings is het overduidelijk. Brunswijk kan geen eigen mening hebben, omdat de wetten met betrekking tot ontslagverlening duidelijk zijn.
Het zou anders zijn als er bij een particulier bedrijf een dispuut is tussen werkgever en werknemer. De werkgever kan dan een eigen mening hebben, maar dat kan hem geld kosten en leiden tot een afkoopregeling. Bij de EBS, als parastataal bedrijf, is dat anders.
De Ontslagcommissie van AW en J heeft bevoegdheden die wettelijk zijn vastgelegd. De overheid kan een beslissing van de Ontslagcommissie niet negeren. Van der San ziet dit als een stukje onwetendheid van de zijde van de EBS-directie.