Het volk zal de campagnevoering van de politieke partijen evalueren en van daaruit zal het stemgedrag worden bepaald. Veel factoren zullen bepalend zijn of een partij wel of geen zetels gaat behalen. Voor de huidige coalitiepartijen zal het vreselijk moeilijk zijn om de gunsten van het volk te winnen aangezien ze nu niet geliefd zijn door het gevoerde beleid.
De 20 zetels van de VHP zijn zwevende zetels van mensen die ontevreden waren over de NDP en NPS. Een NDP zonder Desi Bouterse is ook een setback. De VHP spartelt en bedelt om nog een kans, terwijl de ABOP het iets makkelijker zal hebben omdat de achterban nogal loyaal is.
Volgens de oud-voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, zal met het stelsel van landelijke evenredigheid de campagnevoering ook anders zijn. Ze zei dit in het programma De Tafel. Op de kleinere partijen deed ze een beroep om niet alleen de verkiezingen in te gaan.
De grotere partijen zullen hoe dan ook een stapje voor zijn qua kapitaal en mobilisatiekracht. Met het vroeg uittreden van de NPS uit de coalitie maakt de partij meer kans om meer stemmen binnen te halen. Wie de NPS had verlaten zal terugkomen, maar dat zal niet makkelijk gaan, meent de oud-OKB-voorzitter.
De partij zal extra hard moeten werken om de kiezers te overtuigen op haar te stemmen. De VHP zal zwaar terugvallen, maar Van Dijk-Silos denkt dat ze rond de 8-10 zetels zal bemachtigen. De NDP daarentegen zal een lichte stijging kennen. Ook zonder Bouterse ziet ze de partij rond de 18 zetels halen. Ze benadrukt wel dat niets vanzelfsprekend is. De partijen gaan keihard moeten werken, vindt ze.
Via haar beweging Passie voor Suriname probeert ze de samenleving politiek bewust te maken. Mensen moeten volgens haar kiezen voor leiders die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze vindt dat onder deze regering veel fout gaat.
De gewezen OKB-voorzitter, zegt wel dat Defensieminister Krishna Mathoera nog wat probeert met Defensie maar daarentegen bloedt haar hart voor wat betreft het justitieel beleid.