“Weg met Leo, zonder Prado”, werd voor het Kabinet van de President gescandeerd door actievoerende personeelsleden van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Het personeel heeft sinds gisteren het werk neergelegd. De directe aanleiding is het ontslag van de voorzitter van de Ogane Werknemers Organisatie Suriname (OWOS), Marciano Hellings.
In een petitie, die is ontvangen door een waarnemend directeur van het Kabinet van de President, laat de bond bij de EBS weten wat haar eisen zijn. Naast het terugdraaien van het ontslag willen ze dat de voltallige directie van de EBS aftreedt.
Ze stellen dat de lonen van het personeel sterk zijn gedevalueerd. Het ingezette traject van transformatie en transitie van de NV EBS duurt al enkele jaren zonder dat er zicht is op een eindpunt. De directie communiceert nagenoeg niet hierover met het personeel en kan geen concreet antwoord geven aan het OWOS-bestuur.
Ook kan er al 12 jaar geen uitvoering worden gegeven aan het oordeel van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname met betrekking tot de implementatie van een nieuwe loonstructuur. Het wensenpakket met betrekking tot het aangaan van een nieuwe CAO is reeds ingediend en de cao is al vier maanden verlopen.
De directie van de EBS heeft de fundamentele mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting, geschonden. Met deze opsomming laten de leden duidelijk weten dat de maat vol is.
De leden eisen dat het ontslag van de OWOS-voorzitter wordt ingetrokken of teruggedraaid en dat het vertrouwen in de directie van NV EBS per direct wordt opgezegd. Ze eisen het vertrek van de voltallige directie. Ze willen dat de gesprekken met betrekking tot de nieuwe cao morgen beginnen en dat deze worden gevoerd met de Raad van Commissarissen van de NV EBS.
De straat op
Het personeel van de EBS is vandaag de straat opgegaan. De regen was absoluut geen spelbreker. Ze hebben zich eerst vanmorgen verzameld bij het bondsgebouw en zijn toen richting het hoofdkantoor van de EBS gegaan. De bedoeling was dat zij een brief zouden overhandigen aan de CEO van de EBS, Leo Brunswijk. Bij aankomst werd hun de toegang tot het gebouw geweigerd. De leden waren behoorlijk verhit. Er werd op de rolpoorten geslagen zodat de mensen toegang kregen tot het gebouw.
De groep is toen naar een andere kant van het gebouw aan de Watermolenstraat gegaan. Daar werd de poort geforceerd door een aantal personeelsleden, waardoor ze toegang kregen tot het gebouw. Een ander deel van de protesterende personeelsleden voegde zich bij de groep. Het gebouw werd bestormd door enkele personeelsleden op zoek naar Brunswijk. De politie werd erbij gehaald.
Het protesterende EBS-personeel is toen richting het Kabinet van de President gegaan. Hellings vertelt aan de media dat het hier gaat om een rechtvaardige strijd die voortkomt uit een stukje rancune.