Tijdens de vergdering van De Nationale Assemblee (DNA) over de gezondheidszorg in Suriname heeft de oppositie een motie van wantrouwen ingediend tegen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De motie werd ingediend en voorgelezen door assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP).
In de motie wordt een alarmerend beeld geschetst van de huidige toestand van de gezondheidssector. Vreedzaam benadrukte de dringende noodzaak voor ingrijpende veranderingen in het gezondheidszorgbeleid. Ze wees op verschillende gebieden van zorg die ernstig tekortschieten, waaronder de verslechterende publieke gezondheidszorg, problemen met betalingen binnen de sector, en het voortdurende vertrek van medisch personeel uit het land.
In de motie is aangegven dat ondanks herhaalde beloftes door de regering om de volksgezondheid te verbeteren er geen acties zijn ondernomen. Integendeel dreigt die in een neerwaartse spiraal terecht te komen, waarbij de publieke gezondheidszorg steeds verder gecommercialiseerd wordt.
Ook werd gesteld dat hoewel de Medische Zending verantwoordelijk is voor de volksgezondheid in het binnenland, zij onvoldoende subsidie ontvangt waardoor de gezondheidszorg in eerstehulpverlening en basiszorg niet gegarandeerd is.
De motie bespreekt ook de situatie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de overige ziekenhuizen die hun iensten niet optimaal kunnen leveren wegens onder meer financiële problemen en het wegtrekken van kader.
Volgens de motie worden de diensten van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) uitgehold en is de primaire gezondheidszorg verdwenen en gecommercialiseerd. Ook zijn gedecentraliseerde diensten, apparatuur, gezondheidsmedewerkers in ziekenhuizen in de districten Nickerie, Wanica, Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne niet optimaal aanwezig.
De motie benadrukt dat de regering ernstig tekortschiet in haar verantwoordelijkheid om verspilling binnen de gezondheidszorg te voorkomen, waardoor preventie, betaalbaarheid en bereikbaarheid van zorg worden belemmerd. Concrete maatregelen om misstanden te onderzoeken en corruptie te bestrijden ontbreken, terwijl het gebrek aan adequate beloning, opleidingen en koopkrachtversterking voor zorgmedewerkers leidt tot een dreigende crisis door het wegtrekken van medici en verpleegkundigen.
De gebrekkige farmaceutische hulp resulteert in ontoegankelijkheid van medicijnen, terwijl het beleid van de regering-Santokhi om de import van medicijnen te commercialiseren ten gunste van bepaalde individuen ernstige gevolgen heeft voor de samenleving.
Bovendien laat de investering in preventieve gezondheidszorg te wensen over, wat heeft geleid tot een toename van ernstige infectieziekten, zoals hiv, en de beëindiging van de basiszorgverzekering voor bijna 200.000 verzekerden brengt burgers in ernstige problemen. Het zijn duidelijke patronen van vriendjespolitiek binnen het gezondheidsbeleid die het vertrouwen en de mogelijkheid van de samenleving om te rekenen op een kwalitatieve gezondheidszorg ondermijnen.
De aangenomen motie roept de regering op tot directe actie waaronder het tegenhouden van het wegtrekken van medisch personeel en ontwikkelen van een strategie om het tekort aan te pakken, het beleid van de minister van Volksgezondheid afkeuren en het opzeggen van het vertrouwen in de minister en de allocatie van voldoende middelen voor de financiering van de gezondheidszorg en het verbeteren van de beloning van gezondheidswerkers.
Lees hier de motie van wantrouwen (.pdf)