De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) ziet straks met het landelijk evenredigheidsstelsel, geen verandering voor wat betreft het politieke gebeuren in Suriname. De manier van stemmen zal anders zijn en zal betekenen dat de gekozen volksvertegenwoordigers gedragen worden. Echter zal er niet veel veranderen als de insteek van de politici nog altijd gebaseerd is op eigen voordeel en dat van vrienden en familie.
Deze reactie gaf Steven Debipersad, voorzitter van de VES, in het programma De Tafel van Suriname Herald en Rasonic TV.
De voorzitter zegt dat zijn organisatie geen prognoses doet over welke partij de meeste zetels zal behalen. Hoewel hij zich afvraagt hoe het nieuwe systeem precies zal werken ziet hij het als een pluspunt dat er nu anders gekozen wordt. Het zal de eerste keer zijn dat iemand van district A kan stemmen op iemand van district B. Het oude systeem dat vervangen is heeft jarenlang niet naar tevredenheid gewerkt.
De VES pleit hierbij voor het versterken van het districtsbeleid zodat de ontwikkeling naar tevredenheid van elke burger op gang kan worden gebracht. De districtscommissaris zal met de beschikbare werkarmen daarbij alle ruimte moeten krijgen.
Volgens Debipersad kan het niet de bedoeling zijn, dat alleen Paramaribo de nodige aandacht krijgt. “Ik denk niet dat het stemmen op meneer A een verandering gaat brengen. Wij moeten iets gaan doen aan onze mindset”, aldus de VES-topman. “Als wij alleen in DNA gaan voor onszelf en wij vergeten de mensen die op ons hebben gestemd zal het niet goed gaan”, vindt de econoom.
Hij constateert dat al te vaak direct na de verkiezingen mensen in functies komen en dan op eigen voordeel uit zijn. Het volk moet nu ook om rekenschap vragen. Burgers van bijvoorbeeld Coronie of Marowijne zouden moeten eisen wat er voor hun district wordt gedaan.
Debipersad vindt dat er druk moet worden uitgeoefend op de volksvertegenwoordigers die op hun beurt de regering flink aan de tand gaan voelen over het gevoerde beleid. Dit is het proces van transparantie. Alleen door vaker en luider rekenschap te eisen kan het beleid beïnvloed worden, meent de econoom.
Het domweg geloven dan een persoon de belangen zal behartigen van het electoraat gebeurt niet, stelt hij pessimistisch. De wijze van stemmen omarmt hij maar hij betwijfelt of dat direct de situatie van de burgers ten goede zal komen.
Debipersad stelt dat er veel ellende heeft plaatsgevonden. Helaas vindt hij dat de communicatie over wanneer het volk verbetering mag zien, gebrekkig is. Hij stelt dat er veel verdwaalde boodschappen over aardolie en goud zijn maar de burger merkt daar niets van. Ofschoon de situatie niet rooskleurig is roept Debipersad vooral de jongeren op om zich te bekwamen. Er is altijd iets voor hen weggelegd.