President Chan Santokhi heeft via zijn advocaat boekhandel Vaco gesommeerd om het boek “Corruptie op het Hoogste Niveau. Zakendoen in Suriname”, van Gerard van den Bergh uit de handel te halen. De president heeft nimmer toestemming gegeven voor het gebruik van de foto, ook niet namens hem op de cover van het boek, schrijft zijn advocaat Gerold Sewcharan aan Vaco N.V.
Santokhi zou de afbeelding als een inbreuk op zijn recht op bescherming van zijn morele integriteit, zijn goede naam en eer, maar ook op zijn reputatie als president van de Republiek Suriname ervaren, wat daardoor ook schadelijk is voor de staat Suriname, staat in de brief van de advocaat.
“De afbeelding, althans de inhoud ervan in samenhang bekeken, legt een verband tussen de president en corruptie. De afbeelding is schadelijk voor de goede naam en eer, de reputatie en pleegt een inbreuk op de grondrechten van de president zoals vastgelegd in artikelen 9 lid 1 en 17 lid 1 van de Grondwet en andere wettelijke bepalingen”.
Vaco N.V. wordt verzocht – zo nodig gesommeerd – om het boek onmiddellijk uit de handel te halen, in ieder geval de verkoop ervan onmiddellijk te stoppen en het niet langer ten verkoop aan te bieden, de reeds verkochte boeken terug te halen en het boek op geen enkele wijze te verspreiden c.q. te helpen verspreiden. Ook de in de publiciteit gebrachte afbeelding dient door Vaco N.V. onmiddellijk te worden teruggenomen en gestopt te worden, schrijft de advocaat aan boekhandel Vaco.
Indien Vaco N.V. het boek niet uit de handel haalt, zal een vordering in kort geding worden ingesteld, alsook een veroordeling van Vaco N.V. tot betaling van schadevergoeding, waaronder mede begrepen de advocaatkosten.
Volgens de advocaat levert de hiervoor gestelde inbreuk laster, smaadschrift, smaad c.q. belediging op, handelingen die strafbaar zijn gesteld in het Wetboek van Strafrecht. De inbreuk levert ook een onrechtmatige daad op, voor welke schade als gevolg daarvan Vaco N.V. hoofdelijk aansprakelijk is, aldus het schrijven.
In zijn boek onthult Van den Bergh dat het succes van zakendoen in Suriname niet alleen afhangt van een persoonlijk netwerk, maar ook van politieke bescherming. Hij wijst erop dat wet- en regelgeving in Suriname ondergeschikt zijn aan de grillen van politici. Zelfs de hoogste man in het land blijkt niet in staat ambtenaren en kapitaalkrachtige figuren te dwingen zich aan wetten en regels te houden, zelfs wanneer dit het nationaal belang schaadt, staat in een persbericht dat gisteren door Van den Bergh werd verstuurd.
Het verhaal, een terugblik op 15 jaar ondernemen in Suriname, belicht door Van den Bergh overkomen corruptie op het hoogste niveau, een moordaanslag op zijn leven, doodslag en intimidatie. Van den Bergh vult aan: “De realiteit staat haaks op het officiële narratief verspreid door zowel de Nederlandse als de Surinaamse overheid”, aldus het persbericht.
Volgens Van de Bergh is het boek reeds aan alle assembleeleden aangeboden.