De uitspraak in het hoger beroep in het 8-decemberstrafproces tegen oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse is op 20 december. āI am ready for itā, zei Bouterse bij de rechtszitting op 31 juli aan journalisten. Hij is ervan overtuigd dat die andere rechter, de geschiedenis, hem voor 100 procent zal vrijspreken.
Bouterse, Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel werden op 29 november 2019 tot 20 jaar cel veroordeeld door de Krijgsraad.
Hoofdverdachte Bouterse is in het megaproces, dat sinds 30 november 2007 loopt, nooit op de zittingen verschenen. Hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de moorden op 8 december 1982 in Fort Zeelandia.
Bouterse heeft meerdere malen aangegeven dat Nederland een scenario heeft gecreƫerd en alle informatie heeft, maar weigert die informatie te delen. Nederland kiest er volgens Bouterse juist voor om de informatie te bewaren met de bedoeling die pas na zestig jaar te zullen publiceren. Hij heeft het 8-decemberstrafproces meerdere malen als een politiek process aangeduid.
Toen Bouterse president van Suriname was, heeft hij meerdere malen gepoogd het Decemberstrafproces stop te zetten. In 2012 werd door De Nationale Assemblee de Amnestiewet van 1989 gewijzigd wat leidde tot opschorting van het strafproces door de Krijgsraad op 11 mei 2012. In 2015 bepaalde het Hof van Justitie echter dat het 8-decemberstrafproces hervat moest worden, nadat de nabestaanden tegen het vonnis van 11 mei 2012 in beroep waren gegaan.
Op 9 juni 2016 besloot de Krijgsraad de schorsing in het 8-decemberstrafproces op te heffen. Echter beriep de regering-Bouterse zich op 29 juni 2016 op artikel 148 van de Grondwet om wegens de staatsveiligheid het 8-decemberstrafproces stop te zetten. Ook deze poging mislukte en het strafproces kon worden voortgezet. Het onderzoek ter terechtzitting werd eind oktober 2018 beƫindigd.
In oktober 2018 probeerde raadsman Irvin Kanhai het 8-decemberstrafproces stop te zetten. Hij diende op 25 oktober bij het Hof van Justitie een verzoek tot beƫindiging van het strafproces in zonder oplegging van straf of maatregel tegen hoofdverdachte Bouterse. Het Hof van Justitie wees dit verzoek van Kanhai af.
In juni 2017 stelde de auditeur-militair vast dat de toenmalige legerleider nauw betrokken was bij de dood op de 15 slachtoffers. Hij eiste toen 20 jaar gevangenisstraf tegen hoofdverdachte Bouterse. Hierin ging de Krijgsraad mee en veroordeelde de verdachten, waaronder Bouterse, tot 20 jaar cel zonder direct gevangenneming.
Na deze uitspraak ging in verzet tegen de uitspraak. Op 30 augustus 2021 oordeelde de Krijgsraad dat Bouterse schuldig is aan de moorden van 8 december 1982 in Fort Zeelandia. Het vonnis van 29 november 2019 tegen Bouterse werd hiermee bevestigd door de Krijgsraad.
Vervolgens ging de oud-legerleider in beroep tegen deze uitspraak. Tijdens de zitting van 31 januari 2023 eiste het Openbaar Ministerie (OM) wederom 20 jaar gevangenisstraf tegen Bouterse voor zijn rol in de Decembermoorden. Ook eiste het OM gevangenneming van Bouterse.
Na de hogerberoepszaak van bijkans twee jaar komt op 20 december het eindoordeel in dit megaproces, dat in 2007 begon. Met deze uitspraak wordt de zaak afgesloten en zijn er nationaal geen rechtsmiddelen meer voor de verdachten.