Het Kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties (Unicef) heeft op indrukwekkende wijze de Wereld Kinderrechten Dag herdacht in de Nationale Assemblee (DNA), waarbij de nadruk werd gelegd op het belang van het Kinderrechtenverdrag. Jaarlijks op 20 november brengt deze dag de aandacht naar de rechten van kinderen wereldwijd. Mahogony Neede, communication officer van Unicef, zei in gesprek met Suriname Herald dat het streven is om de nationale wetgeving van Suriname zoveel mogelijk in lijn te brengen met dit verdrag, wat essentieel is voor het waarborgen van kinderrechten.
Unicef pleit voor het naleven van kinderrechten door middel van wetgeving, en daarom was de keuze voor de DNA, waar wetten worden gemaakt, van groot belang. Neede merkte op dat er vooruitgang is geboekt in het naleven van kinderrechten in Suriname, met inspanningen op diverse terreinen om dit te waarborgen.
Met 60 procent van de Surinaamse samenleving jonger dan 35 jaar benadrukt Unicef het cruciale belang van investeren in de behoeften en rechten van kinderen en jongeren. Deze investering is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de toekomstige burgers zich optimaal kunnen ontwikkelen. Neede onderstreept het belang van het laten horen van de stem van kinderen en het creëren van een gemeenschapsgevoel, gezien het feit dat 60 procent van de burgers jonger is dan 35 jaar.
Tijdens de herdenking liet Neede weten dat er momenteel een wet in ontwikkeling is, het Kinderombudsbureau, dat als mechanisme zal dienen om toezicht te houden en te monitoren dat kinderrechten worden nageleefd. Deze wet is in voorbereiding bij de DNA, waarbij Unicef aandringt op het daadwerkelijk van de grond komen ervan.
Unicef benadrukt de wereldwijde uitdagingen voor kinderrechten, met name in conflictgebieden zoals het Midden-Oosten, en wijst op de ernstige gevolgen van factoren zoals droogte in het binnenland van Suriname, waar kinderen te maken hebben met een tekort aan schoon drinkwater.