In een kritisch schrijven aan de regering en De Nationale Assemblee (DNA) uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) haar zorgen over de behandeling van voorgestelde wijzigingen in de Grondwet en Kiesregeling. VIDS vraagt zich af of de huidige behandeling van deze voorgestelde wijzigingen in de Kiesregeling een schending vormt van het recht op Free, Prior and Informed Consent (FPIC).
De organisatie twijfelt of er een grondige analyse is gemaakt van de potentiƫle gevolgen van deze wijzigingen voor de rechten van inheemse volken, aangezien er geen overleg is geweest met VIDS, het representatieve orgaan van de inheemse gemeenschappen. VIDS bekritiseert ook het feit dat er wel ruimte is voor behandeling van een grondwetswijziging met betrekking tot het kiesstelsel, maar niet voor een wijziging ter waarborging van de collectieve mensenrechten van inheemse en tribale volken. Deze laatste grondwetswijziging is al tientallen jaren voorgesteld maar wordt herhaaldelijk afgewezen met het argument dat een herziening van de Grondwet te ingrijpend is en te lang duurt.
VIDS concludeert dat de staat Suriname inheemse volken discrimineert en nalatig is in het nemen van structurele maatregelen tegen deze discriminatie. De inheemse gemeenschappen zijn teleurgesteld in loze beloften en valse politieke retoriek. De gebeurtenissen van 2 mei 2023, inclusief criminalisering en intimidatie van inheemsen, hebben diepe wonden achtergelaten.
Gesprekken met clusterministers zijn vastgelopen zonder concrete uitkomst. VIDS doet een oproep aan de regering en DNA om zinvolle antwoorden te geven op de gestelde vragen.