De regering heeft besloten om de bouwwerkzaamheden van de vergaderruimte van De Nationale Assemblee (DNA) tijdelijk stop te zetten. “Dit naar aanleiding van opmerkingen die zijn gemaakt over de architecte opbouw van het vergadercomplex”, stelt minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).
Dinsdag geeft de bewindsman in gesprek met de Communicatiedienst Suriname aan te verwachten dat er na een goede dialoog een akkoord bereikt zal worden met partijen.
Minister Ori gaf verder aan dat er eveneens op 24 oktober goed overleg is geweest tussen hem en zijn collega-ministers Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en Riad Nurmohamed (Openbare Werken).
Er is gezamenlijk besloten om alle documenten rond de case goed te herzien. Volgens de bewindsman is het wel zo dat Suriname vanuit de Werelderfgoedconventie gehouden is aan een aantal afspraken. Naar aanleiding hiervan zijn in de afgelopen maanden verschillende ontwerpen bij de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco) bestudeerd, waarbij er enkele adviezen zijn gegeven.
“Er zijn een aantal afspraken gemaakt dat we deze week in elk geval de bouwzaken – want er zijn voorbereidingen om te storten – zullen stopzetten”, liet de onderwijsminister weten. In de komende periode zal de minister van Openbare Werken samen met deskundigen de rapporten alsook de opmerkingen die zijn gemaakt door de Unesco herzien. Verder zal het specialistisch bedrijf ICOMOS die de technische onderzoeken doet voor werelderfgoed, opnieuw de zaak bekijken. “Na hun advies gaan we kijken hoe we verder komen”, legt minister Ori uit.
Minister Ori erkent wel dat onze DNA het gebouw nodig heeft. Het is volgens hem daarom goed om de komende dagen te werken aan een oplossing. Er zal ook contact gemaakt worden met het technisch team in Parijs. “We hebben wel een aantal toetsingscriteria met succes doorlopen, maar het is ook goed om te luisteren naar de technische commissie van de Unesco om zoveel mogelijk in de buurt te komen van die optimalisatie”.
De bewindsman voegt eraan toe dat hij wel de indruk heeft dat er een overeenkomst bereikt zal worden. “Het laatste besluit moeten we samennemen en ik denk dat we niet veel verschillen”, aldus de OWC-minister.