De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en het Suriname Business Forum doen een dringend beroep op de leden van het parlement om het landsbelang voorop te stellen om wetgeving te maken die moet voorkomen dat Suriname door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) wordt geblacklisted.
“In deze cruciale periode verzoeken we u om uw gebruikelijke reces uit te stellen en deze periode te benutten om de noodzakelijke wetten te behandelen en aan te nemen met het oog op de eind september 2023 deadline”, schrijven de bedrijfslevenorganisaties in een brief aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee.
Om blacklisting van Suriname te voorkomen, zal Suriname voortvarender moeten werken aan de realisatie van de aanbevelingen van de CFATF. De recente evaluatie van het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname door de Caribbean Financial Action Task Force heeft aangetoond dat er nog aanzienlijk veel werk moet worden verricht om te voorkomen dat ons land op een zwarte lijst belandt.
Bij een blacklisting kan Suriname zonder pardon geheel geïsoleerd worden van het internationaal financieel systeem. Suriname kan als gevolg hiervan dan niet exporteren of importeren, correspondent banken (internationale banken die valutaverkeer ondersteunen van en naar ons land) zullen dan geen zaken meer met Surinaamse banken mogen doen.
Suriname zal daardoor enorme nadelige gevolgen ondervinden en zal daardoor financieel geïsoleerd raken. Ook bij een grey-listing zou Suriname toch wel zware economische sancties opgelegd kunnen krijgen door instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en andere internationale banken/organisaties.
Het is ook duidelijk geworden dat de tijd tussen nu en de volgende rapportage datum (november 2023) bijzonder kort is, zoals bevestigd door de PIU-coördinator. Dit vereist dat we nu effectieve stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Suriname niet alleen voldoet aan de gestelde normen, maar ook aantoont dat het de nodige wetten in place brengt en ook effectief omgaat met de wetgeving die tot op heden is ingevoerd.
Download hier de brief (.pdf)