De Waterkant zal na woensdag voor een jaar afgesloten worden in verband met werkzaamheden. Districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost zegt in gesprek met Suriname Herald dat er in juni een aanvang zou worden gemaakt met de werkzaamheden. Echter is er rekening gehouden met de feestdagen, waardoor er voor deze maand is gekozen.
De burgervader benadrukt dat de complete Waterkant onderhevig zal zijn aan vernieuwing. De uitvoerende aannemer zal beginnen na de feestdag. Voor de nabijgelegen cafetaria’s en stands aan de Waterkant wordt tijdelijk naar alternatieve oplossingen gezocht, aangezien alles daar voorlopig gesloten zal zijn.
“De bulldozers zullen gedurende een heel jaar aan het werk zijn, en als resultaat zullen we een prachtige boulevard terugkrijgen. De werkzaamheden worden verwacht een jaar in beslag te nemen. Na afloop van dit jaar zullen we een vernieuwde Waterkant hebben,” zegt de dc.
De Waterkant wordt beoogd als het nieuwe uitgaansgebied van het centrum. Het doel is om het een opvallend kenmerk van het centrum te maken. “Na de rehabilitatie zullen we concurreren met ’t Vat en andere locaties. Iedereen zal hiernaartoe komen; het wordt zo prachtig dat we alle gasten hier naartoe zullen trekken,” maakte Bhola lachend duidelijk.
Het plan is om het voormalige Vlaggenplein te transformeren tot een openluchtmuseum en een amfitheater, waar openbare kunsttentoonstellingen zullen plaatsvinden. De Waterkant zal aanzienlijk worden verbeterd. De districtscommissaris voegde eraan toe dat de renovatiewerkzaamheden zich zullen uitstrekken van het assembleegebouw tot aan het Waaggebouw.
Onlangs werd er door de directeur van Cultuur, Roseline Daan, en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), Henri Ori, een persconferentie belegd om in te gaan op de renovatie van de binnenstad, inclusief de Waterkant. Daan benadrukte dat alle aspecten met betrekking tot de aanbesteding en technische kwesties reeds zijn voltooid met betrekking tot de herstelwerkzaamheden aan de Waterkant.
De transformatie van de Waterkant is niet zonder grondig onderzoek tot stand gekomen. Het komt voort uit een technische evaluatie door Unesco. Dit is van groot belang, aangezien de historische binnenstad van het land op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Deze erkenning heeft de mogelijkheid gecreƫerd om financiƫle middelen te verkrijgen via Unesco.
De Unesco beschikt niet over directe financiering, maar onderhoudt een significante connectie met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Wanneer steden op de Unesco-site worden opgenomen, kan de organisatie via deze link worden benaderd om financiƫle middelen vrij te maken, zoals Daan uitlegde. De rehabilitatie van de Waterkant maakt deel uit van het PURP-project, welke gefinancierd wordt door de IDB.