Het beschrijven van de functies om te komen tot een loonreeks voor de zorgsector zal nog even op zich laten wachten. Dit laat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid weten in gesprek met Suriname Herald. De vertraging is het gevolg van de complexiteit van het proces, waarbij tachtig functieparen en functieprofielen moeten worden beschreven.
“We zijn momenteel bezig met de functiewaarderingsgroep uit Nederland om de loonreeks voor de zorg rond te krijgen”, zegt de bewindsman. Het is van essentieel belang dat alle functieprofielen nauwkeurig worden beschreven. Het is opmerkelijk dat we al 40 jaar praten over de functiewaardering van zorgwerkers, terwijl er nog steeds geen document beschikbaar is voor een loonreeks, zegt minister Ramadhin.
De zorgsector in Suriname kent 85 functies, waarvoor gebruik wordt gemaakt van de expertise van de functiewaarderingsgroep uit Nederland. Op dit moment zijn vijftien functies voltooid, maar er moeten nog 70 functies worden beschreven. De vakbonden spelen een actieve rol bij dit proces en hun medewerking wordt op prijs gesteld.
Het huidige beloningssysteem volgens het Functie Informatiesysteem van de Overheid (Fiso) dat ook van toepassing is op ambtenaren, maakt gebruik van vijf gezichtspunten. Bij het opstellen van de waarderingssysteem wordt echter overgestapt naar een systeem met negen gezichtspunten, specifiek gericht op de zorgsector. Hierbij wordt nauwkeurig gekeken naar de waardering van de verschillende functies. Minister Ramadhin benadrukte echter dat zorgwerkers niet gelijkgetrokken kunnen worden met bureau ambtenaren, gezien de specifieke aard van hun werkzaamheden.
De bewindsman erkent dat er veel werk aan de winkel is, vooral omdat het beleid voor strategische groepen in de loop der jaren is verwaarloosd. Zelfs in de tijd van ex-president Jules Wijdenbosch is er al gesproken over strategische groepen, maar er is nooit daadwerkelijk actie ondernomen om hun positie te versterken. Minister Ramadhin onderstreept het belang van een strategisch beleid voor deze groepen.
Er zijn ook geen stappen ondernomen om te gaan naar een zorgspecifieke collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dit zijn kwesties waar momenteel aan wordt gewerkt, maar het zal nog even duren voordat er concrete resultaten zijn. Ramadhin begrijpt het ongeduld en de frustratie van de zorgwerkers, vooral gezien de uitdagingen van de covid-19-pandemie en de financiële crisis. Hij verzekert echter dat er nu wordt gezocht naar structurele en duurzame beleidsmaatregelen om de situatie van de zorgwerkers te verbeteren.
Het aanbevelingsdocument van het Herstelplan voor de zorg is reeds gepresenteerd aan de regering. Tijdens een vergadering met belanghebbenden zijn aanbevelingen gedaan om de zorgsector te versterken. Directeur-generaal van Volksgezondheid, Marjolijn Sonnema uit Nederland, was ook aanwezig bij deze presentatie.