De voorzitter van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB), Bernice Barron, is niet te spreken over de 50 procent aan koopkrachtversterking die de regering aan zichzelf heeft toegekend. Terwijl leerkrachten nog steeds onderbetaald worden, lijkt de regering zich enkel te bekommeren om hun gezinnen en hun eigen uitgaven.
Volgens de bondsvoorzitter ontvangt een leerkracht met een MO B-akte het hoogste salaris van SRD 13.000, terwijl een ambtenaar met dezelfde akte in andere beroepsgroepen al SRD 17.000 verdient.
“De regering zegt dat ze ook mensen zijn, maar wat moeten de leerkrachten zeggen die slechts tussen SRD 8000 en SRD 10.000 per maand verdienen, terwijl een minister SRD 35.000 verdient?,” merkt de bondsvrouw op in gesprek met Suriname Herald.
De regering verhoogt haar eigen salaris met 50 procent, maar kan geen verhoging van SRD 10.000 bieden aan ambtenaren. Barron benadrukt dat met deze koopkrachtversterking het salaris van de president, vicepresident, ministers en parlementsleden aanzienlijk stijgt in vergelijking met het salaris van een ambtenaar in de gewapende machten. Deze ambtenaren kunnen overuren maken, terwijl leerkrachten dat niet kunnen.
Leerkrachten op basis- en voj-scholen blijven op hetzelfde salaris zonder de mogelijkheid om overuren te maken. Hoewel vos-scholen wel overuren kunnen maken, komen ze nog steeds niet in de buurt van de verhoging die de regering zichzelf heeft toegekend.
De bondsvoorzitter uit ook haar zorgen over het feit dat leerkrachten gedwongen zijn om te protesteren om een verhoging te krijgen, wat volgens haar onacceptabel is gezien de huidige economische situatie. Ze benadrukt dat tijdens een vergadering met minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, het een moeizame strijd was om zelfs SRD 2500 te krijgen. De eis van de bond was SRD 10.000, maar zelfs de helft daarvan werd niet toegekend, terwijl de regering zichzelf wel 50 procent toekent, zegt Barron.
De bond heeft binnenkort een gesprek gepland met minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).