De nabestaanden hebben toch besloten om niet langer meer te wachten en Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager te begraven. Zowel Dijksteel als Wolfjager worden zaterdag te Cabendadorp ten grave gelegd. In een mededeling aan de inheemse gemeenschap geeft de familie aan, dat de strijders Dijksteel en Wolfjager die in de strijd voor de erkenning van de inheemse rechten opkwamen door de politie op 2 mei zijn doodgeschoten.
De families zijn ervan overtuigd dat dit niet in een vuurgevecht heeft plaatsgevonden, maar dat er sprake is van executie. Om antwoorden hierop te krijgen heeft de familie het Openbaar Ministerie (OM) via haar advocaten gesmeekt voor een onafhankelijk pathologisch forensisch onderzoek.
Om onbegrijpelijke redenen heeft het OM deze smeekbeden naast zich neergelegd, stelt de familie. “De onwil van het OM blijkt uit de toegepaste vertragingstactiek die nu langer dan anderhalve maand voortduurt”, merkt de familie op. Dit betekent voortduren van de geestelijke marteling van vrouwen, kinderen en families.
Standpunt OM
Het OM heeft eerder verklaard dat ze de obductierapporten van de doodgeschoten Dijksteel en Wolfjager nog niet hebben ontvangen. De patholoog anatoom, drs. Chan, heeft de obductie al verricht. In het obductierapport worden naast de doodsoorzaak ook de inwendige en/of uitwendige letsels die zijn waargenomen, duidelijk omschreven en als er verband is tussen de letsels en de dood. Het OM heeft in deze zaak reeds een gerechtelijk vooronderzoek (GVO) gevorderd.
De afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) van het Korps Politie Suriname onder leiding van het OM heeft een onderzoek verricht, om vast te stellen of het vuurwapengeweld dat is aangewend bij de aanhouding van deze verdachten (met het noodlottig gevolg) al dan niet binnen de perken van de wet heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek is nog niet afgerond.
Standpunt nabestaanden
De nabestaanden van Dijksteel en Wolfjager hebben eerder aangegeven, dat zonder het forensisch onderzoek en een vastgestelde doodsoorzaak, de overleden mannen niet worden begraven. Ze hebben in het weekend hierover anders beslist en gaan over tot begraven van de mannen.
De nabestaanden van beide mannen hebben ernstige twijfels over de gegeven verklaring van de regering en autoriteiten tot nu toe. Volgens de overheid zijn ze omgekomen tijdens een vuurgevecht met de politie. Echter, de lichamen, getuigenverklaringen, overheidsacties en foto’s van de mannen vóór hun overlijden schetsen een ander beeld. De families willen toegang tot het autopsierapport om meer duidelijkheid te krijgen.