De voetbalsters van Zweden moesten rond het WK van 2011 in Duitsland hun geslachtsdeel laten zien om aan te tonen dat ze een vrouw zijn. Dat schrijft voormalig international Nilla Fischer in haar boek I Didn’t Even Say Half Of It.
Volgens Fischer, 194-voudig international en een van de beste speelsters uit het Zweedse voetbal, bestonden er na protesten uit meerdere Afrikaanse landen vermoedens dat er in selectie van Equatoriaal-Guinee mannen speelden.
De FIFA eiste na deze beschuldigingen duidelijkheid over het geslacht van de voetbalsters. De ’tests’ bij de Zweedse spelers werden afgenomen door een vrouwelijke fysiotherapeute van de bond. Zij klopte volgens Fischer samen met een mannelijke teamarts op de deur van de hotelkamers om het onderzoek te doen.
FIFA verlangt actief onderzoek
Twee weken voor het begin van het WK vaardigde de wereldvoetbalbond FIFA ook al het huidige gendererkenningsbeleid uit. Daarin staat dat de deelnemende landen verantwoordelijk zijn voor het afvaardigen van spelers met het juiste geslacht door actief onderzoek te doen naar secundaire geslachtskenmerken.
Het is onduidelijk waarom de Zweedse speelsters niet via een uitstrijkje van wangslijmvlies gecontroleerd werden, iets wat in die tijd al redelijk gebruikelijk was. Ook is het niet bekend of en hoe speelsters uit andere landen werden gecontroleerd.
Fischer beschrijft in een interview aan de Zweedse krant Aftonbladet hoe de vrouwelijke fysiotherapeut in opdracht van een dokter de ’tests’ uitvoerde. “Ik begreep wat ik moest doen en trok snel mijn trainingsbroek en ondergoed naar beneden. De fysio knikte, zei ‘yup’ en keek naar de dokter. Hij maakte een aantekening en vervolgens gingen ze naar de volgende kamer.”
‘Pijnlijk en vernederend’
Voorafgaand aan de controle werd tegen de speelsters gezegd dat ze zich niet moesten scheren. “Niemand begreep er wat van, ook niet van het niet scheren. Er was wel twijfel of we het moesten doen, maar niemand wilde het risico nemen om het WK te missen. We hebben het gedaan, hoe pijnlijk en vernederend het ook voelde.”
Fischer omschrijft de omgeving van het Zweedse team van toen wel als veilig. “Het was waarschijnlijk de beste omgeving om het in te doen, maar het was oncomfortabel en een buitengewoon vreemde situatie.”
De voetbalster, die vorig jaar afzwaaide als international, neemt het de Zweedse bond niet kwalijk dat ze is onderworpen aan deze tests. “Ik trek de bond helemaal niet in twijfel en ik denk niet dat ze het daar slecht hebben aangepakt. Ze voelden de druk van de FIFA en deden wat ze moesten doen.”
De Zweedse bondarts Mats Börjesson bevestigt dat de testen zijn uitgevoerd onder druk van de wereldvoetbalbond, maar dat “de FIFA dit niet doet om gemeen tegen iemand te zijn”. De FIFA zegt kennis te hebben genomen van het verhaal van Fischer, maar heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.