Stephen Tsang (NDP) heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op de regering en gevraagd om duidelijkheid over nieuwe maatregelen en de schuldenregeling van het land. Hij benadrukte dat de strenge maatregelen van de afgelopen drie jaar niet succesvol zijn gebleken, zoals blijkt uit de recente overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Wat betreft de schuldenregeling en de Oppenheimer bonds, betoogde Tsang dat de regering ervoor heeft gekozen om niet af te lossen, terwijl er voldoende geld beschikbaar was dankzij inkomsten uit investeringen in de mijnbouwsector en Staatsolie. Hij beschuldigde de regering van misleiding en eiste transparantie over de kosten van de schuldenregeling en de gevolgen voor het land.
Tsang wees erop dat er in het geheim belastingverhogingen zijn doorgevoerd, terwijl de regering beweerde dat dit niet het geval was. Hij maakte zich zorgen over de voortdurende stijging van de elektriciteitskosten, met EBS die aankondigde dat de tarieven ingaande vandaag verder omhooggaan.
De NDP-parlementariër vroeg zich af of de belasting over toegevoegde waarde (btw) ook zal worden verhoogd en eiste duidelijkheid over de nieuwe maatregelen. Daarnaast besprak Tsang ook de kwestie van de OMO’s, waarbij hij opmerkte dat de president doorgaat met dit initiatief, ondanks de conclusie van zijn eigen commissie is dat het niet effectief is en al bijna SRD 3 miljard heeft gekost. Hij drong aan op concrete informatie over de nieuwe maatregelen en wat er precies zal gebeuren met de OMO’s.
Tsang bekritiseerde ook het economisch beleid van de regering en wees op de hoge inflatie van meer dan 50 procent gedurende de afgelopen drie jaar. Hij uitte zijn zorgen over het feit dat de zoon van de president naar Miami gaat om een salaris in Amerikaanse dollars te ontvangen en vroeg of er een vacature en sollicitatieronde was geweest voor deze positie.
Hij komt tot de conclusie dat het beleid van de regering heeft gefaald en er dringend maatregelen nodig zijn. Hij pleitte voor de behandeling van het kiesstelsel, zodat het volk de garantie heeft om de regering in 2025 wettelijk af te zetten. Hij benadrukte dat het volk niet langer wil worden blootgesteld aan experimenten van de regering.