“Als ik mijn tomaatzaadje heb gezaaid, over hoeveel weken mag ik dan tomaten oogsten voor mijn moeder om te koken?” Dit vroeg een van de enthousiaste leerlingen van de Alexander Sweetschool, die gisteren een bezoek heeft gebracht aan het directoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
De leerlingen van leerjaar 8 werden in de plantenkassen door de LVV-landbouwvoorlichters op deskundige wijze onderwezen hoe zij onder andere gewassen moeten uitzaaien in zaaibakken gebruikmakend van potgrond, planten in cups en planten in volle grond. Dit werd gedemonstreerd met tomatenzaadjes en plantjes. Hierna mochten zij het aangeleerde zelf uitvoeren.
In de plantenkas kregen zij instructies mee over de juiste plant- en oogstmethode, voorkomende ziekten en plagen en biologische bestrijdingsmiddelen. Er waren ook kinderen die zeer geïnteresseerd waren in de plantenkas zelf. Zij wilden graag weten welk materiaal nodig was voor het opzetten hiervan.
“Ik maak aantekeningen zodat ik niet vergeet wat ik moet doen, want ik wil dit uitproberen thuis en ook aan mijn vriendjes leren”, zei de twaalfjarige Jaden Ronosemito die reeds vanaf de aanvang van de training drukdoende was te schrijven in zijn schrift. De vele vragen en opmerkingen vanuit niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten werden op deskundige wijze beantwoord door de voorlichters.
“Vanwege de economische situatie hebben wij het besluit genomen de kinderen enkele kneepjes van kleinlandbouw bij te brengen. Het aangeleerde kunnen zij eerst in de tuin op school, toepassen. Vervolgens kunnen zij het aangeleerde ook thuis uitproberen. Zo leren zij dat ze niet steeds vlees of vis op hun rijst hoeven te hebben, maar ook gezond kunnen eten gebruikmakend van zelfverbouwde groenten”, geeft Alice Madari, medewerker Leerlingenzorg van de school aan.
Van het aangeleerde zullen de kinderen een werkstuk maken en het tomaatplantmateriaal, dat de leerlingen meekregen zal geplant worden in de schooltuin. De kinderen en hun begeleiders mochten na de infosessie ook genieten van een rondleiding in de hydroplantenkassen op het LVV-directoraat Landbouwkundig, Onderzoek, Afzet en Verwerking.