De ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat president Chan Santokhi het volk belazert als hij aangeeft dat de koers en benzineprijzen zullen dalen na de geldtranche die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar nog moet geven aan Suriname.
De verhoging van de brandstofprijzen, het afbouwen van subsidies en de koers die op een ongecontroleerde manier de lucht ingaat, zijn allemaal maatregelen die getroffen moeten worden om te voldoen aan de eisen van het IMF om de volgende geldtranche te krijgen. Nadat de tranche binnen is zullen deze zaken weer in orde komen. Dit zou president Santokhi hebben gezegd tijdens een ontmoeting met ondernemer Jean ‘Saya’ Mixon.
Intussen is bekend dat de beoordeling van het IMF die in deze maand plaats zou moeten vinden niet doorgaat omdat Suriname gestelde voorwaarden niet gehaald heeft. De beoordeling zal naar alle waarschijnlijkheid juni plaatsvinden als Suriname zijn huiswerk gemaakt heeft.
“Die man liegt en bedriegt dit volk”
Ramautarsing geeft aan dat het helemaal niet zo werkt dat na een geldtranche de koers omlaaggaat en de prijzen dalen. “Het werkt niet zo. Nergens in de wereld heeft het zo gewerkt en het zal ook niet werken in Suriname. Dit volk hou je staande voor de gek. Die man liegt en bedriegt dit volk,” geeft Ramautarsing aan.
Hij legt verder uit dat het programma dat uitgevoerd moet worden om de economie weer stabiel te maken niet wordt uitgevoerd. “Ik noem maar een voorbeeld. De belasting op de kleine goudmijnbouw zouden we brengen van twee procent naar zeven procent. Het staat in het herstelprogramma. Het is goedgekeurd door De Nationale Assemblee, dus het is een verplichting van de regering om het uit te voeren. En nu hoor ik dat de ABOP tegen de verhoging naar zeven procent is. Dat wan taki un no wan go tek a moni pe a moni e verdien,” legt Ramautarsing uit.
Hij concludeert dat belangen bewust beschermd worden door deze regering om een groep mensen rijker te maken en het volk te verarmen.
Het kernprobleem van onze economie is dat we meer uitgeven dan wij verdienen. Dit probleem moet aangepakt worden als we een stabiele economie willen, zegt de ondervoorzitter van de VES.