De nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Suriname, Robert Faucher, constateert ontwikkelingen en verbeteringen in Suriname wanneer hij een vergelijking maakt met de periodes toen hij in het land was. Dit is de derde keer dat hij in Suriname is, maar nu in de hoedanigheid van ambassadeur. Ondanks Suriname momenteel voor veel uitdagingen staat, is hij optimistisch over de toekomst van het land.
Faucher was er voor het eerst tussen 1986 en 1988, tijdens het laatste militaire bewind onder leiding van Desi Bouterse. In die periode heeft hij de verkiezingen meegemaakt, waarbij Ramsewak Shankar werd gekozen als de derde president van Suriname.
Shankar diende als president van 1988 tot 1990. Faucher keerde terug naar Suriname in de periode 2002-2004, toen Ronald Venetiaan president was. “Ik heb alles gezien, ook de Binnenlandse Oorlog”, aldus de nieuwe Amerikaanse ambassadeur tijdens een mediabijeenkomst.
Volgens de diplomaat staat Suriname gereed om de komende jaren enorme sprongen voorwaarts te maken op alle fronten. De keuzes die nu gemaakt worden, zullen helpen de toekomst vorm te geven. De Verenigde Staten beschouwt Suriname als een partner vanwege de gedeelde idealen van verhoogde democratie, bescherming van de mensenrechten, respect voor de rechtsstaat en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
Suriname wordt gezien als een welvarende partner voor handel en ontwikkeling van de gasindustrie op een rechtvaardige, ethische en duurzame manier. De VS zal Suriname ondersteunen bij het versterken van de democratie en zijn bestuurlijke instituten.
Volgens de ambassadeur moet Suriname zijn traditie van vrije en eerlijke verkiezingen voortzetten, samen met het respect voor de mensenrechten en de vreedzame omarming van de diversiteit van rassen, religie en etniciteit.
De diplomaat benadrukt dat er met Suriname zal worden samengewerkt om witwaspraktijken, drugshandel en internationale corruptie te bestrijden. Op veel vlakken ontwikkelt Suriname zich op het wereldtoneel. Hij ziet Suriname als een betrokken partner aan de Atlantische grens, een land dat steeds meer integreert met de Caribische en Zuid-Amerikaanse buren.
Faucher ziet Suriname als een land met een sterke, stabiele en steeds welvarender wordende toekomst. Hij benadrukt dat het wat offers zal vergen om daar te komen, maar in zijn opinie ziet de toekomst er beter uit voor Suriname.