De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag unaniem besloten om de behandeling van de wijziging van de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet 1972 uit te stellen tot januari. Veel zaken zijn nog onduidelijk, terwijl andere zaken nog breedvoerig bediscussieerd moeten worden. De wetten zijn een initiatief van de leden Patricia Etnel (NPS), Cedric van Samson (VHP) en Edgar Sampie (ABOP).
Evert Karto (PL), voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, zei dat de wijzigingen bedoeld zijn om te komen tot algemene ordening, transparantie en beschaafde regelgeving. Karto deelde mee dat het ambtenarenapparaat in de afgelopen jaren explosief is gegroeid zonder het gewenste resultaat op te leveren.
De personeelskosten van de overheid drukken op de overheidsbegroting zodat de overheid niet optimaal kan voorzien in overige operationele kosten, subsidies, beleidsprogramma’s en andere operationele uitgaven. Met de wijziging van de wetten wil de overheid een correcte sturing geven zodat persoonlijke groei, kennis en kunde ingezet kan worden tot ontwikkeling van Suriname.
“Om te komen tot ontwikkeling moeten we weten wie deel uitmaakt van het ambtenarenbestand. Dit geschiedt door de verplichte ambtenarenregistratie die is gestart op 1 oktober en doorgaat tot 31 december. Dit is om de scheefgroei te herstructureren”, sprak Karto.
VHP-fractieleider Asis Gajadien haalde aan dat de stakeholders met name de vakbonden nog bezig zijn te praten. “Als we zaken als verplichtingen in een wet opnemen, willen we weten in hoeverre de regering overeenstemming heeft met de bonden en ambtenaren. Dat is onduidelijk.” Hij stelde voor om zodra er onduidelijkheid hierover is de verdere behandeling uit te stellen.
NDP-fractieleider Rabin Parmessar, zei dat hij gewaarschuwd had hiervoor omdat de stakeholders niet geconsulteerd zijn. Het gaat volgens hem om belangrijke zaken zoals pensioenen en vervroegd uittreden. Parmessar haalde aan dat er gesproken wordt over een explosieve groei, maar dat hij vaak naar cijfers heeft gevraagd en nimmer een concreet antwoord heeft gehad.
Over pensioenen dient volgens hem inhoudelijk en gedegen gedebatteerd worden. Niet alleen met het parlement, maar ook met de stakeholders. Parmessar vroeg zich of hoe de ministeries niet kunnen opbrengen hoeveel ambtenaren er zijn als elk ministerie een HRM of Personeelszaken heeft. “Wat doen ze dan? Waarvoor betaalt u salarissen als u geen inzage hebt. Als de ministeries dit niet kunnen opbrengen hebben we een probleem. Dit soort zaken moeten ze binnen een week kunnen opbrengen”, merkte Parmessar op.
Obed Kanape, fractieleider ABOP en Ivanildo Plein (NPS) waren ook eens met het uitstel van de behandeling. Ronny Asabina, fractieleder van de BEP, zei dat het lijkt alsof er eerst uitvoering wordt gegeven aan een beleid om daarna te werken aan de randvoorwaarden.
“Dat kunnen wij niet goedkeuren.” Asabina zei dat hij getuige is geweest van een consultatie van stakeholders, waarbij delen van de stakeholders uit ontevredenheid de vergadering hebben verlaten. Volgens hem moet het parlement zijn huiswerk goed maken, voordat de wet verder behandeld wordt.
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) zei dat bij de verplichte landsdienarenregistratie 85 procent van de ambtenaren zich al heeft geregistreerd. “Dat betekent dat als we eind van deze maand de lonen zouden stopzetten van de ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd at een besparing zou zijn van SRD 100 miljoen per maand, dat is SRD 1.2 miljard per jaar”, stelde Somohardjo.
De bewindsman sprak van een onschatbare waarde aan data die het ministerie nog nooit heeft gehad. “We weten precies wie, wat, waar en vooral wie geen werkplek heeft.” De afspraak was dat de lonen van personen die zich niet zouden registreren stopgezet zou worden. Echter, de minister beloofde mee te werken als het parlement de deadline wil verlengen naar 31 januari. De wetten zullen volgens DNA-voorzitter Marinus Bee in januari weer behandeld worden.