Royal Breeze Hotel NV investeert een half miljoen euro in het rehabiliteren van het ontwateringssysteem aan de Heiligenweg, Waterkant en de Jodenbreestraat. Dit deel van de binnenstad van Paramaribo zal hiermee een herinrichting ondergaan. De werkzaamheden, die intussen van start zijn gegaan, zullen enkele maanden duren. Ram Mathoera, directeur van Intervast Suriname NV, is als aannemer belast met de werkzaamheden.
Hij zegt aan Suriname Herald dat de kosten volledig worden gedekt door de eigenaar van het viersterrenhotel dat gevestigd is aan de Waterkant tegenover de Vreedzaammarkt. Intervast Suriname NV, die ook betrokken is bij het Royal Breeze Hotel, heeft volgens Mathoera ervoor gekozen om het werk zelf uit te voeren.
“Je kan geld doneren, maar de bestemming niet controleren. We hebben daarom ervoor gekozen om het werk zelf uit te voeren en dan weten we dat het goed is aangepakt. Je weet dan ook precies wat je hebt gedaan,” laat de directeur optekenen. “De reden waarom ervoor is gekozen om te investeren in de omgeving, is omdat deze aantrekkelijk moet zijn voor toeristen.”
Mathoera zegt dat de omgeving momenteel niet aantrekkelijk is. Het water dat blijft liggen, zorgt voor een enorme stank, terwijl er vlakbij een hotel staat. De opdracht is om ervoor te zorgen dat de omgeving aangenamer wordt, maar ook dat het water niet langer ligt.
Royal Breeze Hotel NV heeft van het ministerie van Openbare Werken (OW) toestemming en vergunning om de afwatering aan te pakken en daarmee ook een totale herinrichting van de Heiligenweg, Waterkant en Jodenbreestraat teweeg te brengen.
Er wordt vanaf de Heiligenweg tot aan de Jodenbreestraat een nieuwe riolering aangelegd. Niet alleen de hoofdriolering en de put naar het pompgemaal worden vervangen, maar ook de erfputten. Verder zullen de wegduikers aan zowel de noordelijke als zuidelijke zijde van de Vreedzaammarkt op de nieuwe hoofdriolering worden aangesloten.
Het parkeerterrein van de Vreedzaammarkt zal ook worden gerehabiliteerd. “Het zal betegeld worden. We moeten alles daar slopen, zegt de aannemer. Hij legt uit dat de buizen zullen doorlopen tot de Heiligenweg. Het is voornamelijk dit punt, nabij het oude veerplein aan de Waterkant, waar het water moeilijk wegstroomt na regen.
“De bedoeling is dat wanneer wij klaar zijn, dat deel van de binnenstad niet meer onder water mag staan,” aldus Mathoera. De aannemer heeft zich niet beziggehouden met de bestaande situatie, ook omdat er geen tekening bestaat noch nodig is van het afwateringssysteem.
“We hebben gewoon een nieuwe situatie gecreëerd en dat wordt op dit moment aangelegd. We worden verrast met buizen en kabels die dwars lopen, maar we krijgen alle hulp van de nutsbedrijven om de zaken op een professionele manier aan te pakken,” legt Mathoera verder uit.
De standhouders op de berm langs de Waterkant hebben hun volledige steun verleend voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Mathoera legt uit dat er zodanig gewerkt zal worden dat de mensen weinig hinder ondervinden, ook tegen de achtergrond van de decemberdrukte. Het gaat volgens hem om een upgrade van de binnenstad.
Er kan daarom niet worden aangegeven hoelang de werkzaamheden zullen duren. In elk geval is het project volgens hem een cadeau aan de staat en de samenleving.