De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) wil actie van president Chan Santokhi in de kwestie van de mishandeling van journalist Jason Pinas. Journalisten en mediawerkers staan vandaag in stil protest bij het Kabinet van de Vicepresident. Het protest is een reactie op de mishandeling van Pinas door de beveiliging van de vicepresident en het uitblijven van sancties.
Pinas werd niet alleen mishandeld, maar werd ook van zijn mobiele telefoon beroofd bij het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA). De vicepresident stond erbij en keek ernaar. Hij begon zelfs met krachttermen uit te schelden naar Pinas.
De vicepresident heeft in DNA verklaard dat Pinas tot in zijn voertuig was, maar dit blijkt achteraf een leugen te zijn. De journalisten hebben geen vertrouwen meer in de vicepresident en het instituut van de vicepresident.
De SVJ heeft inmiddels een brief gericht aan president Santokhi om haar misnoegen hierover te uiten en hem op de hoogte te stellen van de door de SVJ genomen maatregelen.
De SVJ schrijft dat op het optreden van de vicepresident een evenzo onacceptabele behandeling van diens beveiligingsagenten volgde, die niet anders vertaald kan worden dan een ongeoorloofde mishandeling van de journalist. Daarbij werd zijn mobiele telefoon hem afhandig gemaakt. Kort hierna heeft Pinas, in aanwezigheid van de adjunct-hoofdredacteur van de Ware Tijd, aangifte gedaan bij de politie op het politiestation aan de Keizerstraat. Daar zou – volgens de verklaring van Pinas, nog voordat hij de aangifte kon doen – hem door een aanwezige politiefunctionaris ervan zijn verweten dat hij zelf om de mishandeling zou hebben gevraagd en waarschijnlijk iets gedaan zou hebben dat niet mocht.
Op het moment van het gebeurde dat plaatsvond nabij de ingang van het gebouw van De Nationale Assemblee, was daarbinnen een vergadering gaande van dit staatsorgaan. Terug in de vergadering heeft de vicepresident publiekelijk een verklaring afgelegd die volgens de SVJ eenzijdig en bezijden de waarheid is.
Op woensdag 15 december is onder coördinatie van de SVJ een spoedvergadering belegd met leden en niet leden. Daar is geconcludeerd dat het voorval geen incident is, maar structureel, want op verschillende momenten in de afgelopen maanden heeft de vicepresident journalisten geïntimideerd, met dit keer fysiek geweld tegen de journalist als resultaat. Dit machtsmisbruik zaait wantrouwen bij journalisten, maakt hen een doelwit voor geweld en verkleint het vermogen van de media om belangrijke verhalen naar buiten te brengen.
Op de spoedvergadering is besloten een boycot af te kondigen tegen de vicepresident, in welke hoedanigheid dan ook, voor een minimale periode van twee maanden. Dit houdt in dat de onafhankelijke journalisten geen nieuws van de vicepresident zullen opnemen in hun werkproductie en hij ook niet bij naam zal worden genoemd.