De regering geeft de samenleving de garantie dat er alleen gekozen zal worden voor door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goedgekeurd COVID-19-vaccins. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt dat er niet zomaar vaccins zullen worden toegediend, “We gaan het goed voorbereiden. We gaan de mensen genoegzaam informeren”, zegt de bewindsman tegenover de Communicatiedienst Suriname (CDS). Ramadhin benadrukt dat Pfizer het enige vaccin is dat momenteel door de WHO is goedgekeurd.
“Ik mag de samenleving garanderen dat wij uiteraard zullen kiezen voor alleen maar goedgekeurde vaccins vanuit de WHO en die voor gebruik toegestaan zijn. Wij als regering zullen nimmer toestaan dat wij met niet goedgekeurde vaccins op de gemeenschap afkomen.”
De bewindsman heeft dinsdag samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) president Chan Santokhi geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de aanschaf van het vaccin.
De verwachting is dat Suriname in de eerste twee weken van februari alvast een dosis Pfizer-vaccins ontvangt uit de overeenkomst die er bestaat met de PAHO COVAX-facility. De berichtgeving hieromtrent wordt 28 januari verwacht.
Met deze eerste lading zullen eerst de COVID-19-frontliniewerkers gevaccineerd worden. Indien er voor de eerste keer genoeg vaccins beschikbaar zijn, zullen ook de algemeen verpleegkundigen die niet belast zijn met COVID-19 ingeënt worden.
Voor wat betreft de opslag geeft de bewindsman mee dat dit in het Regionaal Ziekenhuis Wanica zal geschieden waar er beschikking is over koelfaciliteiten tot -80 graden. Deze ziekeninstelling zal hierdoor een belangrijke opslag zijn voor het COVID-19-vaccin.
De regering zal in elk geval alles op alles zetten om ook mee te doen aan het vaccineren, aangezien dit reeds van start is gegaan in enkele landen en er wereldwijd als zo’n 35 miljoen mensen zijn gevaccineerd.
Minister Ramadhin wijst erop dat rijke landen zoveel mogelijk vaccins proberen in te kopen. Vanuit onder meer de Caricom wordt echter opgeroepen tot gelijke toegang tot het vaccin, vooral vanwege landen die een kleine bevolking hebben en financieel minder sterk zijn. “Als je te weinig mensen hebt en te weinig doses wil inkopen is het ook niet interessant voor de farmaceut”, zegt de bewindsman eraan toevoegend dat Suriname met de PAHO en het Unicef strategische partners heeft die haar bijstaan in het proces.