“Personen hebben lak aan de zaken die wij vertellen, vandaar dat wij ze nu daadwerkelijk oppakken”, zegt Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Tijdens de dagelijkse COVID-19 persconferentie gaf hij aan, dat op dit moment 43 personen zich bevinden in het Zorghotel. Zij zijn illegaal overgestoken en opgepakt. In de groep zitten ook zuigelingen, zegt de NCCR-coördinator.
Ondanks herhaaldelijke oproepen om de grens niet over te steken, zijn er hardnekkige geruchten dat personen toch illegaal de oversteek doen. Slijngard gaf aan dat deze personen naar Paramaribo afreizen, inkopen doen en de bus weer pakken om daarna weer de oversteek te doen naar Frans-Guyana. Deze personen zijn zich er degelijk van bewust, dat de grenzen zijn afgesloten. De overheid is daarom gestart met het oppakken van personen die deze maatregelen overtreden.
Zij worden minimaal veertien dagen in quarantaine gehouden, nadat ze door het medische team gescreend zijn. Slijngard gaf verder aan dat er nog een plan van aanpak moet komen, omdat wanneer personen illegaal de oversteek doen zij een strafbaar feit plegen.
“We moeten dat niet ongemoeid voorbij laten gaan”, zegt hij. Het nationaal managementteam COVID-19 heeft voldoende gesproken en gaat nu over tot handelen. De samenleving wordt opgeroepen om te rapporteren als ze informatie hebben van personen, die illegaal de oversteek doen.
Met betrekking tot het overtreden van de lockdownmaatregelen heeft de politie in Nickerie en Albina een aantal personen aangehouden. In Nickerie zijn ruim twintig personen hiervoor aangehouden, zei hoofdinspecteur Humphrey Naarden van het Korps Politie Suriname (KPS). Deze personen zijn naar een politielocatie gebracht waar ze moesten vertoeven tot 06.00 uur.
In Albina houden de mensen zich wel aan de lockdownmaatregelen, zei Naarden. De politie heeft echter daar te maken met het probleem van de bootslieden, die personen illegaal over de rivier vervoeren. In de ochtend van 19 april heeft het leger zeven bootmannen aangehouden op de Marowijnerivier, die vanuit Albina richting Frans-Guyana wilden varen met personen en goederen.
Ook hun boten zijn in beslag genomen. De militairen hebben de personen overgebracht naar het politiebureau van Albina. Alle zeven bootslieden zijn na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Zij zijn opgesloten op basis van mensensmokkel. De boten en buitenboordmotoren zijn in beslag genomen.
Vishmohanie Thomas