Er is schot in de zaak van de Naschoolse Opvang. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ongeveer zestig personen gedagvaard. Zij worden als getuigen gehoord in een strafrechtelijk vooronderzoek naar vermoedelijke misstanden bij het project Naschoolse Opvang en Begeleiding.
Het project werd door de regering geïntroduceerd, maar hield niet lang stand. Door mismanagement en vermoedelijke corruptie is het project in elkaar gedonderd. Het OM doet onderzoek naar verduistering van geld, valsheid in geschrifte, oplichting en knevelarij. In de dagvaarding staat dat gebleken is, dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd. Het gaat in deze om het ontbreken van een projectplan, het gebruiken van staatsfinanciën zonder enige autorisatie, overbesteding en overfacturering en het gebrek aan controle bij de uitvoering van het project.
Tot de ruim zestig personen die zijn gedagvaard behoren vicepresident Ashwin Adhin, Frederik Finisie, Melvin Bouva en Robert Peneux. Het rapport van het project is opgesteld door de uitvoerende én presidentiële evaluatiecommissie Naschoolse Opvang en Begeleiding onder leiding van Roy de Miranda.
Alle leden van deze commissie zijn ook opgeroepen. Peneux bevestigt tegenover Suriname Herald zijn dagvaarding. Over de zaak wil hij voor nu nog niets kwijt.
VHP-parlementariër Mahinder Jogi is blij dat er beweging is gekomen in deze zaak. Hij wil niet vooruitlopen op zaken en wacht het verdere onderzoek rustig af. Jogi stelt dat het feit dat president Desi Bouterse het project Naschoolse Opvang heeft beschreven als ‘nyang patu’ genoeg zegt. Dit is volgens hem voldoende om een diepgaand onderzoek in te stellen.