Het opheffen van het strafvorderlijk beslag dat op 17 april 2018 was gelegd op een geldzending van 19,5 miljoen euro uit Suriname, is het mooiste kerstcadeau dat de rechterlijke macht van Nederland kon geven aan de Surinaamse bevolking. Dit zegt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), aan Suriname Herald. Hij spreekt van een cadeau, omdat Suriname het anderhalf jaar zonder dit geld heeft moeten doen.
Het geld wordt nu weer beschikbaar gesteld aan Suriname, omdat de rechtbank van Noord-Holland ook de teruggave van 19,5 miljoen euro aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gelast.
Ramautarsing verduidelijkt dat het niet optimaal kunnen beschikken over contante Amerikaanse dollars niet zozeer te maken had met de inbeslagname van de 19,5 miljoen euro alleen. Het ging om de regelmatige afvoer van contante euro’s naar Hongkong en het terugbrengen van contante Amerikaanse dollars. Met deze uitspraak is het probleem voor een deel opgelost. “Bij een volgende zending weet ik niet wat ons te wachten staat”, zegt hij.
Ramautarsing voert verder aan, dat de rechter een uitspraak heeft gedaan omdat de inbeslagname in strijd is met het internationaal publiekrecht (volkenrecht). Er mocht geen beslag worden gelegd op de 19,5 miljoen euro vanuit Suriname, vanwege internationaal gemaakte afspraken. Het geld was onder supervisie van de CBvS. Hij verduidelijkt dat de rechter geen uitspraak heeft dan of het witwasgeld was of niet. “Het kan dat morgen een beter onderbouwde aanklacht komt tegen het Surinaamse geldverkeer”, zegt hij.
Volgens de VES-voorzitter moeten de juiste lessen worden geleerd uit de aanhouding van de 19,5 miljoen euro en dat de wereld op Suriname let. “We moeten ophouden om een oogje dicht te doen voor wat betreft de drugsdoorvoer en daaraan gekoppeld witwasserij”, zegt hij.
De uitspraak in de zaak is wel positief, maar de VES-voorzitter verwacht dat Suriname zal worden beoordeeld op zijn daden. Volgens hem moet Suriname gaan bewijzen, dat het geld niet afkomstig is van criminele praktijken.
Vishmohanie Thomas