Emile Linus Alfred Wijntuin viert vandaag zijn negentigste verjaardag. Emile Wijntuin werd geboren in 1924 te Totness, Coronie. Hij is namens de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) 20 jaar lid geweest van de Staten van Suriname en later het parlement van de Republiek Suriname.
Wijntuin is sinds de oprichting van de PSV in 1946 lid van de partij. In 1947 streed hij met de medeoprichter van de PSV, Pater Weidman, voor het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen in Suriname.
Hij werd in 1958 voor het eerst gekozen tot volksvertegenwoordiger voor de PSV. In die tijd leverde Wijntuin ook zijn bijdrage aan de Brokopondo-overeenkomst. Wijntuin was van 1973 tot 1975 voorzitter van de Staten van Suriname. Onder zijn leiding als voorzitter van de Staten van Suriname kwamen de ‘sociale wetten’ de Algemene Ziektekostenverzekering en de Ambtenaren Pensioenwet tot stand. Met Suriname’s onafhankelijkheid in 1975 werd Wijntuin de eerste voorzitter van het parlement van de nieuwe republiek.
Wijntuin is ook voorzitter geweest van de PSV.
Als voorzitter van het parlement kreeg Wijntuin in 1979 problemen toen hij na het overlijden van het NPS-parlementslid Walther Zalmijn de patstelling probeerde te doorbreken om Maximiliaan Koorndijk toegelaten te krijgen tot het parlement. De oppositie, onder leiding van de VHP, ging in protest tegen de gevolgde procedure van toelating. Deze was volgens de oppositie in strijd met de grondwet. Hierdoor ontstond een crisis, die ertoe leidde dat het parlement maandenlang niet bijeenkwam.
Zes maanden na de coup van 1980 kwam een einde aan Wijntuin’s voorzitterschap van het parlement. Wijntuin heeft na het herstel van de democratie in 1987 geen politieke functie meer vervuld.
Recentelijk onderging de PSV een naamsverandering. De partij neemt volgend jaar onder de naam Duurzaam Rechtvaardig Samenleven (DRS) deel aan de verkiezingen. Wijntuin was ook betrokken bij dit proces.
Wijntuin heeft meerdere boeken geschreven. Zo schreef hij onder andere de boeken Weidmann, grondlegger van het algemeen kiesrecht in Suriname (1996) en Louis Doedel, martelaar voor het Surinaamse volk (1998).